Analiștii financiari își mențin opinia că prețurile actuale ale locuințelor sunt supraevaluate.
Mai exact, 62% dintre participanții la sondajul realizat de Asociația CFA România în luna februarie consideră acest lucru.
În schimb, 33% sunt de părere că acestea sunt corect evaluate.
52% dintre participanți anticipează o stabilitate a prețurilor proprietăților rezidențiale în timp ce 43% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).
Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.
“Pe fondul știrilor pozitive de reducere a prețurilor diverselor tipuri de energie, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, Indicatorul de Încredere al CFA România și-a conținut creșterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creștere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii prețurilor energiei este reducerea anticipațiilor inflaționiste la minimul ultimelor 10 luni” a declarat Adrian Codirlașu, CFA vicepreședinte al Asociației CFA România.
Noua cladire de birouri, cu 9 niveluri, intr-un municipiu
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus în continuare, ajungând la o valoare medie de 8,62%.
În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 5,1%.
Valoarea anticipată de creștere a PIB real a crescut față de exercițiul anterior la 2,4% pentru anul 2023.
Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.