Oferte locuri de munca top

Temeri privind stagnare economica in acest an

Mulți manageri sunt îngrijorați de faptul că economia românească ar putea înregistra o stagnare în acest an, potrivit unui sondaj realizat pe un eșantion de peste 1000 de companii din diverse domenii.

Aceasta cu toate că previziunile Comisiei Europene și ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză sunt de creștere moderată.

Aproape o treime dintre managerii chestionaţi se așteaptă la o stagnare economică în anul curent, în timp ce alţi 28% văd o creştere economică marginală.

Un procent identic, de 28%, este al celor care văd o recesiune uşoară în acest an, în timp ce 12% dintre executivi sunt pesimiști, mizând pe o recesiune economică severă în 2023.

Totuși, potenţialul investiţional ridicat, susţinut mai ales din zona fondurilor europene, precum şi aşteptările pozitive legate de stabilitatea cursului valutar sunt văzute de executivii companiilor din România drept principale argumente ale unei evoluţii economice pozitive, arată concluziile Barometrului Moneycorp privind starea economiei româneşti.

Potrivit sondajului, care a angrenat 1102 de companii din domenii diverse, precum IT&C, asigurări, echipamente, materii prime, energie, FMGC sau turism, 2023 este anul precauţiei.

48% dintre persoanele chestionate se așteaptă ca avansul costurilor operaționale (prețuri materiale, servicii, costuri transport, dobânzi etc) să se afle în prim-plan, alături de efectele generate de scăderea vânzărilor, menționată de 40% dintre respondenți.

Managerii au mai menţionat accentuarea blocajului financiar (8%) și posibila intrare în insolvență/faliment a partenerilor (5%).

În aceste condiţii, 72% dintre cei chestionați au declarat că nu vor bugeta investiții semnificative în acest an și doar 28% vor miza pe investiții, în principal din prisma oportunităților create de perioada de criză.

Un singur ofertant pentru lucrari ingineresti de 28 mil euro

Însă, după 2 ani de Covid și un an de inflație record, multe companii întâmpină noul an mult mai pregătite pentru a face faţă provocărilor.

Acestea s-au adaptat inclusiv contextului generat de războiul din Ucraina, conflict despre care cei mai mulţi (60%) cred că se va prelungi dincolo de 2023.

Poate cea mai bună dovadă este că 68% dintre companii își propun să facă angajări în acest an.

2023 se anunţă a fi, pe de altă parte, un an în care restructurarea business-ului continuă să se afle în prim-plan.

Potrivit rezultatelor barometrului, 44% dintre cei chestionaţi se confruntă cu o durată crescută de încasare a facturilor, în timp ce 48% consideră că a rămas la acelaşi nivel ca în 2021.

”Optimizarea costurilor operaționale, regândirea și adaptarea ofertelor de produse și servicii la noua realitate economică vor face diferenţa între cei care vor exploata oportunitățile apărute și cei care vor avea de gestionat scăderi ale vânzărilor cauzate de costuri de producţie tot mai ridicate”, a spus Cosmin Bucur, managing director Moneycorp.

Inflaţia şi costurile de finanţare

Inflația va continua să fie una dintre marile probleme ale economiei, fapt care va influenţa în mod direct şi costurile de finanţare.

40% dintre cei chestionați se așteaptă la o inflaţie de 10-12% la sfârşitul anului 2023, în timp ce 28% văd inflația peste acest nivel.

Alţi 32% dintre respondenţi anticipează un nivel al inflaţiei între 6-10%.

Cei mai mulţi executivi (40%) se așteaptă ca abia începând din primul semestru din 2024 să scăpăm de această problemă majoră.

Până atunci, însă, cei mai mulţi se aşteaptă ca finanţarea să fie extrem de scumpă, cu un ROBOR estimat în intervalul 7-9% de 44% dintre intervievaţi.

12% dintre respondenți se aşteaptă la un ROBOR între 9-11%, iar alţi 8% la un nivel de peste 11%.

Doar 36% dintre executivi anticipează un nivel al ROBOR mai mic de 7% pentru finalul acestui an.

”Pe fondul scăderii puterii de cumpărare, a vânzărilor în general, 60% dintre companiile chestionate afirmă că au transferat doar parțial în prețul final costurile extrem de ridicate cu energia electrică, materiile prime, transportul, creditele sau cursul de schimb. Multe dintre ele au ales să scadă din marja de profitabilitate a companiei, în tentativa de a-și securiza portofoliul de clienți”, afirmă Claudiu Ghebaru, Senior Corporate Dealer Moneycorp.

O noua conducta de gaze va fi realizata

Mai mult chiar, 24% afirmă că au încercat să evite transmiterea costurilor suplimentare către clienți în timp ce numai 16% au transferat integral costurile către consumatori.

Pentru cele mai multe companii, 2022 a fost un an în care companiile au reușit să fructifice oportunitățile și să-l transforme într-unul de creștere.

28% au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de până la 10%, iar 28% peste acest nivel.

24% nu au înregistrat o variație semnificativă, iar 12% au raportat o scădere a business-ului între 10-25%.

Cum vor evolua euro şi dolarul în 2023

48% dintre executivii chestionaţi se aşteaptă ca euro să fie cotat la finalului anului 4.95 -5.00 lei.

24% văd o depreciere a cursului euro/leu în intervalul 5.00 lei – 5.05 lei, iar 16% peste acest nivel.

Pe de altă parte, alţi 12% dintre manageri mizează pe un curs extrem de stabil, în jurul valorii de 4,95 lei/euro.

În ceea ce privește dolarul american, 24% văd cotația la 4.80 – 5.00 lei, iar 20% o văd între 4.60 și 4.80 lei.

Interesant este că 32% estimează că moneda americană ar putea valora, în acest an în intervalul 4.20 și 4.60 lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus