Instrumentul de calcul tarifar în acord cu complexitatea proiectului, dorit de unii dintre profesioniști a fi o eventuală inițiativă a OAR în viitor, există, iar susținerea sa este binevenită.
Acesta este răspunsul OAR la opinia exprimată în articolul publicat de ARENA Construcțiilor cu titlul Tarifarea proiectării în funcție de valoarea și complexitatea proiectului
Instrumentul se numește Sistemului de informații asupra costurilor pentru proiectarea de arhitectură (SIC).
Prima sa componentă (Misiunile arhitectului) a fost pusă la dispoziția publicului în 2012, iar în 2022, în urma avizelor primite de la ministerele de resort, a fost publicat în Monitorul Oficial sistemul complet.
Ordinul Arhitecților din România a stabilit, încă din primul an de existență, 2001, un sistem de tarife minime de proiectare recomandate. Această măsură a fost implementată pentru a combate concurența neloială, prețurile de dumping și pentru a proteja munca arhitecților și calitatea produsului arhitectural.
Măsura a rămas în vigoare până în anul 2010, când directivele Comisiei Europene privind piața liberă au interzis orice interferență de tip restrictiv asupra liberei concurențe. Într-adevăr, tarifele minimale de proiectare aveau câteva dezavantaje: o cotă minimă stabilită într-un anumit context economic devine neadecvată în momentul în care dinamica pieței suferă cele mai mici schimbări; un preț minim stabilit nu explicitează misiunile arhitectului, deci nu poate asigura îndeplinirea lor, lăsând clientul neprotejat în fața proiectelor incomplete.
Pentru a transparentiza procesul de proiectare pentru clienți privați și administrații publice și pentru a înlesni calculul corect al muncii depuse de arhitect, OAR a lucrat împreună cu IMAS și Sondaje București la elaborarea Sistemului de informații asupra costurilor pentru proiectarea de arhitectură (SIC).
Sistemul SIC a fost gândit plecând de la schimburile de experiență cu grupurile ACE (Consiliul Arhitecților din Europa): Mission and Fees (misiuni și onorarii), Scope of Services (tematica serviciilor).
Modulul misiunilor arhitectului și estimarea timpului de proiectare au fost construite pornind de la documente precum HOAI 2013 (Germania), HIA (Austria), RIBA 2013 plan of work (Marea Britanie) și European Standard on Engineering consultancy services EN 16310, 2013 (Comisia Europeană).
SIC se compune din patru instrumente:
- platforma comună de precalcul, PCPC, care se utilizează pentru estimarea timpului necesar elaborării proiectului;
- instrumentul de calcul al costului orei de proiectare;
- misiunile arhitectului;
- modelele de contracte de proiectare.
Fiecare dintre ele răspunde nevoii de transparentizare în diferite forme: PCPC estimează timpul necesar pentru elaborarea proiectului luând în considerare parametri precum complexitatea funcțiunii în cauză și suprafața proiectului; calculul costului orei de proiectare lucrează cu variabile de tipul consumabilelor, costul spațiului destinat lucrului, salarizare etc.; misiunile arhitectului explicitează activitățile de proiectare și consiliere de care este nevoie pentru a duce proiectul la bun sfârșit; iar modelele de contracte de proiectare stabilesc un cadru contractual de plecare pentru servicii de proiectare, consultanță și proiecte de anvergură redusă.
Unele componente din SIC sunt active încă din 2012 (Misiunile arhitectului), iar din 2022 întregul sistem a fost publicat în Monitorul Oficial, în urma avizului primit de la ministerele de resort.
Ca orice instrument, SIC este perfectibil, iar OAR acționează continuu pentru dezvoltarea și, evident, actualizarea și revizuirea lui, cu atât mai mult cu cât utilizarea sistemului se face într-o piață dinamică și un sistem legislativ și normativ tehnic în curs de reformare.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați materialele explicative aici.