Oferte locuri de munca top

Tendinta descendenta a pretului otelului beton

Nazarii Khrystiuk, director general Metinvest Carpathia SRL, din Metinvest Group

O tendință descendentă a prețului oțelului beton s-a resimțit pe piața românească în ultimele două luni ale anului trecut și în prima lună a acestui an.

 

Login Required

 

 

De altfel, în ultimele trei luni prețurile acestui material, vital pentru sectorul construcțiilor, au scăzut cu până la 50 euro/tonă, ne-a declarat Nazarii Khrystiuk, director general Metinvest Carpathia SRL, din Metinvest Group, grup internațional de companii miniere și metalurgice cu întreprinderi în Ucraina, Europa și Statele Unite.

Domnul Khrystiuk consideră că această tendință este cauzată de patru factori principali.

În primul rând, este o cerere insuficientă de oțel beton, determinată mai ales de scăderea activității pe segmentul construcțiilor rezidențiale. Aceasta este urmare a scăderii puterii de cumpărare a populației din România, în principal din cauza creșterii costului banilor în sectorul bancar.

În al doilea rând, nu sunt suficiente proiecte active de construcție de infrastructură.

Scăderea prețului oțelului beton este influențată, de asemenea, și de perioada de iarnă,  sezon cu mai puțină activitate în construcții din cauza temperaturilor scăzute.

Un alt factor care creează presiune mare pe piață și împinge în jos prețurile medii îl reprezintă disponibilitatea pe piață a produselor de origine extracomunitară, vândute în România la prețuri mai mici.

Mai mulți factori contribuie la formarea prețului produselor metalurgice

Prețul produselor metalurgice se formează sub influența mai multor componente.

Un grup de factori este legat de costul de producție – prețul materiei prime (în funcție de modul de producție, aceasta ar putea fi minereul de fier, fierul vechi sau semifabricatele), costul de producție (inclusiv costurile operaționale și fixe ale fiecărui laminor) și logistica.

Un alt grup de factori este legat de nivelul cererii reale de pe piață și de reglementările comerciale.

Pentru anumite grupe de produse există cote și taxe antidumping care cresc prețul produselor pentru clienții din România și, în general, din Uniunea Europeană.

De asemenea, este important și cursul de schimb al leului față de euro și alte valute, mai ales față de dolarul american. În funcție de țara de origine a produselor, cursul valutar  influențează prețurile în România.

Prețuri medii ale semifabricatelor

Vorbind despre țagle de oțel, care este materialul semifabricat pentru producția de oțel beton, prețul mediu actual este la nivelul de 640 – 645 USD FOB Turcia conform benchmark-ului MB la jumătatea lunii februarie a acestui an, ceea ce ar putea însemna aproximativ 625 euro/tonă CIF România, la cursul de schimb curent.

Prețul mediu pentru bare rotunde și platbanda, în funcție de dimensiune, ar putea începe de la 800 euro/tonă CPT în România.

Oțelurile speciale ar putea ajunge cu 100 euro/tonă sau și mai mult peste prețul obișnuit al oțelului.

a ridicată, cheltuielile mai reduse de consum și prețurile mai mari ale energiei vor avea un impact asupra cererii de oțel în mod semnificativ.

Sus