Comisia Europeană a constatat că Ungaria nu a progresat suficient în reformele sale și trebuie să îndeplinească etapele esențiale ca să primească fondurile pentru redresare și reziliență.
Deși au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare mai multe reforme, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat cele 17 măsuri de remediere necesare până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum s-a convenit inițial.
Măsurile se referă la eficacitatea Autorității de Integritate nou înființată și la procedura de control judiciar a deciziilor procurorilor.
Pe baza evaluării sale, Comisia a decis să-și mențină propunerea inițială din 18 septembrie de suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro.
Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept legate de independența judiciară.
Aceasta înseamnă că nicio plată în cadrul planului de redresare și reziliență nu este posibilă până când Ungaria nu a implementat pe deplin și corect aceste jaloane, în total în număr de 27.
Comisia va autoriza plăți de 5,8 miliarde euro sub formă de granturi pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a tuturor etapelor și țintelor prezentate în planul de redresare și reziliență, reflectând progresul în punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022