Oferte locuri de munca top

Cum va evolua piata constructiilor in Europa de Sud-Est

Piața construcțiilor din Europa de Sud-Est ar putea să înregistreze scăderi de până la 3% în anul 2024. Analiștii sunt pesimiști în special în ceea ce privește România, unde

se așteptată o contracție, piața putând ajunge la scăderi de aproape 10% în 2024, conform prognozei de iarnă a Asociaţiei Europene de Prognoză în domeniul Construcţiilor pentru Europa de Est (EECFA).

Prognoze pentru România

Piața construcțiilor din România este estimată să se restrângă ușor în 2023 și 2024, deoarece factorii interni și externi vor face materialele de construcție mai costisitoare.

Puterea de cumpărare mai scăzută, indusă de inflație, precum și creșterea ratelor dobânzilor ipotecare fac împrumuturile mai scumpe și puțini oameni își pot permite să cumpere o casă în numerar.

Pe de o parte, România ar putea beneficia de instabilitatea globală actuală și ar putea atrage mai multe investiții străine pentru a-și dezvolta economia.

Pe de altă parte, costurile crescute ale energiei se transferă în costuri mai mari de operare și construire ceea ce descurajează investițiile.

Europa de Sud-Est

Scăderea prognozată de 3% pentru zona de Sud-Est vine, totuși, după o perioadă foarte bună pentru construcții, între 2016 și 2021, ceea ce va face scăderea să nu se simtă atât de puternic și să nu fie dramatică.

Pe de altă parte, o situație dramatică va fi în Europa de Est, unde vârful a fost atins în 2018, iar piața era cu aproximativ 10% sub acest nivel de vârf chiar înainte de începerea războiului din Ucraina. Fără Ucraina, se așteaptă ca regiunea să atingă cel mai mic nivel în 2023.

2022 ar putea fi al patrulea an consecutiv de scădere în Turcia, iar la orizont nu se prevede o recuperare rapidă.

Cazul special al Ucrainei

Perspectivele de construire depind de situația creată de distrugerea infrastructurii rezidențiale, nerezidențiale și inginerești și de încetarea ostilităților, precum și de posibila redresare economică.

Suprafața totală a locuințelor deteriorate sau distruse este de 74,1 milioane mp (7,3% din suprafața totală a fondului de locuințe al Ucrainei), un număr care, din păcate, crește în fiecare zi.

Refacerea fondului de locuințe va deveni o problemă cheie pentru Ucraina după încheierea războiului.

Infrastructura energetică rămâne principala prioritate pentru recuperare, deoarece aproape 40% din sistemul energetic a fost distrus.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus