Oferte locuri de munca top

Care mai sunt sansele de plafonare a preturilor gazelor naturale

Uniunea Europeană nu a convenit încă în legătură cu ceea ce ar putea să însemne plafonarea prețului gazelor naturale. Pe măsura ce timpul trece și iarna se apropie pare din ce în ce mai puțin probabil ca noile măsuri privind piața gazelor să fie stabilite pentru această iarnă, scrie Bloomberg.

Miniștrii europeni își propun să încheie un acord cu privire la cel mai recent lot de propuneri de plafonare a prețurilor la energie pe 24 noiembrie, o dată destul de târzie având în vedere că sezonul de încălzire a debutat deja.

Chiar și așa, măsurile ce ar urma să fie stabilite, cum ar fi un nou punct de referință pe piață, vor intra în vigoare de abia în ​​primăvară.

Planurile de plafonare a prețurilor se pierd, astfel, în detalii tehnice și dispute politice.

În schimb, piața le oferă factorilor de decizie politică un moment de respiro: în prezent există un surplus de gaz în Europa, deoarece eforturile de a aduce încărcături de GNL au coincis cu vremea neobișnuit de caldă. Pe măsură ce riscul unei crize energetice scade, scade și imboldul de a acționa.

Circa 17 mii mp hale, in prima etapa a unui proiect logistic

În luna iulie a acestui an, când Rusia a redus aprovizionarea cu gaze și a determinat o regândire a politicii energetice europene, blocul european a convenit la o țintă voluntară de 15% pentru a reduce cererea, cu opțiunea de a o face obligatorie dacă este necesar. De atunci, UE a luat măsuri pentru a permite guvernelor să limiteze profiturile și veniturile companiilor energetice și să canalizeze veniturile către consumatori.

Acestea au fost, însă, măsuri ușoare. Cele mai complicate, adică cu cel mai mare impact potențial, sunt încă blocate în discuțiile diplomatice.Este de menționat faptul că la mai multe reuniuni ale UE, definiția unui plafon de preț a fost lăsată în mod deliberat vagă, iar unele țări încă nu pot conveni asupra a ceea ce ar trebui să însemne.„Există aproximativ 15 state membre care în urmă cu ceva timp au susținut ideea de a interveni mai puternic pe piață, deși au idei diferite legate de modul de acțiune”, a declarat ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus