Solplanet x AeroFix

Preturile productiei industriale, din nou, in crestere

August a fost a patra lună succesivă de creștere a prețurilor produselor industriale, după ușoarele scăderi din aprilie și mai.

Potrivit, celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în august preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,9% faţă de luna precedentă.

Peste 12 mii mp de hale noi, investitie a unei multinationale

Comparativ cu luna august 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) sunt mai mari cu 53%.

De asemenea, prețurile produselor industriale comercializate pe piața internă au înregistrat creșteri mai accelerate decât cele pentru export.

Astfel, prețurile producției din piața internă au înregistrat creșteri de 70,82% în august 2022 față de august 2021. Spre deosebire de acestea, prețurile pentru piața externă au crescut cu doar 22% în același interval de timp.

Cele mai mare creșteri ale prețurilor în august față de aceeași luna de anul trecut sunt:

* Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 201%

* Extracția petrolului brut și a gazelor naturale – 148,64%

* Fabricare produselor de cocsiere și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului – 72%

* Fabricarea substanțelor și produselor chimice – 44,82%.

Spatii de depozitare si administrative de aproape 12 mii mp scd

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă (denumită perioadă curentă) faţă de o perioadă anterioară (denumită perioadă de bază sau de referinţă).

Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA şi alte taxe pe produs.

Preţurile sunt colectate de la aproximativ 1800 de operatori economici, selectaţi în funcţie de cifra de afaceri raportată în cadrul cercetării statistice Ancheta Structurală în întreprinderi realizată în perioada aferentă anului de bază.

Sus