Oferte locuri de munca top

Dinspre achizitii spre inchirieri?

Schimbările economico-financiare din acest an ar putea duce la o intensificare a închirierilor de locuințe și descurajarea achizițiilor. Mai ales familiile nou întemeiate și tinerii la început de carieră profesională ar putea contribui mai mult la mărirea cererii de închiriere. Aceasta pe măsură ce rata la creditele ipotecare depășește nivelul chiriei lunare.

 

Situația este relativ nouă pe piața imobiliară, pentru că până acum oamenii preferau să cumpere locuințe decât să le închirieze. Achitau ratele unui credit ipotecar și deveneau proprietari ai unui activ real a cărui valoare creștea în timp, după cum au arătat ultimele două decenii.

De altfel, prețul de achiziție a unei locuințe a început să crească mult mai repede decât costul închirierii încă din 2015, la nivelul întregii Europe, potrivit unui studiu al tendințelor imobiliare pe termen lung din blocul comunitar .

Această tendință a continuat de atunci, iar decalajul s-a mărit semnificativ în ultimii patru ani.

Piața achizițiilor de locuințe din țara noastră, la fel ca în celelalte țări europene, s-a menținut activă chiar și în timpul pandemiei de coronavirus. A fost favorizată de dobânzile scăzute ale creditelor ipotecare, precum și de cererea crescută pentru locuințe mai mari, deoarece mulți oameni au fost nevoiți să petreacă mai mult timp acasă.

Chiar și după ce au început să se reducă efectele negative ale pandemiei asupra economiilor europene, chiriile și prețurile locuințelor au continuat să crească. Iar, potrivit datelor Comisiei Europene, prețurile de vânzare a locuințelor au crescut mult mai accelerat decât chiriile.

Însă, boom-ul imobiliar al Europei ar putea lua sfârșit. Unii experți sunt de părere că este posibilă o încetinire a achizițiilor de locuințe pe măsură ce ne confruntăm cu creșterea ratelor dobânzilor și cu cea mai gravă criză a costului vieții dintr-o generație.

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că prețurile locuințelor ar putea începe să scadă dacă ratele creditelor ipotecare cresc mai repede decât inflația.

Dacă ratele scăzute ale dobânzilor au stimulat cererea de cumpărare de locuințe, conducând la creșterea prețurilor, dobânzile scumpe o pot descuraja.

Creșterile recente ale prețurilor de vânzare au făcut ca locuința medie din zona euro să fie supraevaluată cu aproape 15% și cu până la 60% în unele țări europene, potrivit estimărilor BCE bazate pe relația dintre prețul caselor și câștiguri.

De asemenea, cei mai mulți dintre analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România sunt de părere că prețurile locuințelor din țara noastră sunt supraevaluate și că vor scădea.

 

Sus