Măsurile luate împotriva Rusiei ar putea avea un impact mult mai mare decât cel declarat public. Conform unui document citat de Bloomberg, Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, afectând sectoarele pe care țara s-a bazat de ani de zile pentru a-și susține economia.
Documentul este realizat de experți care încearcă să evalueze impactul real al izolării economice a Rusiei din cauza invaziei Ucrainei. Imaginea care se conturează este mai sumbră decât cea pe care o fac oficialii în declarațiile lor publice optimiste.
Două dintre cele trei scenarii prezentate în raport arată o accelerare a contracției anul viitor, economia Rusiei urmând să revină la nivelul de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului sau chiar mai târziu.
Un alt scenariu prevede ca economia să ajungă la un nivel cu 8,3% sau chiar 11,9% sub nivelul înregistrat în anul 2021.
Dincolo de restricțiile în sine, care acoperă aproximativ un sfert din importuri și exporturi, raportul atrage atenția asupra faptului că Rusia se confruntă acum cu o „blocadă” care „a afectat practic toate formele de transport”, impactând și mai mult economia țării.
Campus universitar privat, propus in provincie
Lovitură în sectorul petrolului
Planurile Europei de a opri importul de produse petroliere rusești – aproximativ 55% din exporturile Rusiei ajung în Europa – ar putea declanșa reduceri drastice ale producției, lăsând și piața internă lipsită de combustibil.Producătorii de metale pierd 5,7 miliarde de dolari pe an din cauza restricțiilor, se mai arată în raport.Dacă economia mondială intră în recesiune, avertizează raportul, exporturile rusești ar putea scade și mai mult, iar cererea pentru produsele sale va dispărea. Acest lucru ar putea declanșa o scădere a rublei și o creștere a inflației.