Oferte locuri de munca top

Cele mai ieftine si cele mai scumpe chirii

Apropierea începutului de an școlar aduce o efervecență pe piața închirierilor de locuințe în orașele cu centre universitare. Față de anul trecut, în perioada această numărul de anunțuri cu oferte de închiriere este mai mare cu 9%, iar timpul până la închirierea locuinței este mai mic cu un sfert, potrivit platformei de anunțuri imobiliare Storia.ro care a analizat anunțurile din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara.

La nivel național, în luna iulie a acestui an, numărul de anunțuri cu proprietăți de închiriat rămase active pe platformă a fost mai mic cu 6% decât anul trecut. În acelși timp, chiriile au fost în creștere – de la majorări moderate în Iași (+4%) la cele semnificative, în Cluj-Napoca (+20%).

Sibiu și Timișoara sunt orașele universitare din țară cu cele mai accesibile garsoniere și apartamente.

În cele două orașe, chiria începe de la 200-210 euro/lună pentru o garsonieră până la 400 euro/lună pentru un apartament cu trei camere.

Viitor ansamblu, cu peste 300 apartamente, intr-un municipiu

Cele mai mari prețuri sunt solicitate pentru închirierile în București și Cluj-Napoca, de la 290-300 euro/lună pentru o garsonieră la 550 euro/lună pentru un apartament cu trei camere.

Spre comparație, cu chiria pentru un apartament cu două camere din Cluj-Napoca pot fi închiriate trei camere în Sibiu, Timișoara sau Iași.

Dacă Sibiu, Timișoara și Iași sunt cele mai accesibile orașe pentru închiriere, la polul opus, cele mai scumpe sunt Cluj-Napoca, București și Brașov (unde prețurile sunt de la 250 euro/lună pentru o garsonieră la 500 euro/lună pentru un apartament cu trei camere).

Cea mai mare creștere a chiriilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde prețurile de închiriere a garsonierelor au crescut cu 20%, ale apartamentelor cu două camere cu 13%, iar ale celor cu trei camere cu 15%.

Așteptările studenților de la viitorii proprietari și bugetul disponibil pentru închiriere

Un sondaj recent realizat în rândul a peste 5.000 de respondenți studenți din întreaga țară arată că 44% dintre aceștia sunt interesați de garsoniere de închiriat, 38% de apartamente de două camere și doar 8% de apartamente mai spațioase, de trei camere.

Factorii care determină această distribuție sunt în ordinea importanței: bugetul disponibil, apropierea de facultate, nevoia de intimitate, nevoia de socializare, accesul la transport în comun, confortul, utilitățile și curățenia.

Conform sondajului menționat anterior, studenții care încep să își caute locuri de închiriat declară că nu au avut opțiunea unui loc la cămin – 16%, iar 81% aleg această opțiune pentru mai mult confort locativ.

Ca sursă de acoperire a cheltuielilor legate de locuința închiriată sau a costurilor percepute de cazare la cămin, 71% dintre studenții respondenți sunt ajutați de părinți integral, în timp ce 21% au ca sursă salariul propriu și doar 6% bursa oferită de facultate.

Proiect autorizat pentru edificarea de noi apartamente intr-un municipiu

Aproape 41% dintre respondenți sunt dispuși să ofere până la 200 de euro lunar pentru plata chiriei, 34% pot dispune de un buget cuprins între 200 și 300 de euro lunar și doar 10% își permit o chirie mai mare de 300 de euro pe lună.

În privința așteptărilor pe care le au de la proprietari, cele mai importante fac referire la oferta unui preț corect, la comportamente neintruzive din partea proprietarilor, receptivitatea acestora la îmbunătățirile care ar trebui aduse spațiului, dar și la încheierea contractelor de închiriere. 40% consideră, de asemenea, important și foarte important ca proprietarul să accepte plata chiriei online.

Când vine vorba de locuință, așteptările studenților sunt modeste – aceasta trebuie să fie în primul rând curată, să fie situată într-o clădire cu vecini rezonabili, să fie perfect funcțională, dar mai contează și dotările cu mobilier și electrocasnice și costurile mici de întreținere (în ordinea importanței).

În privința confortului oferit de locuință, pentru 76% dintre respondenți este important ca aceasta să nu necesite renovări, să aibă centrală termică proprie (61%), să aibă o compartimentare eficientă (54%), cu un mobilier modern și de calitate (51%), dar și să aibă o bucătărie închisă (48%), lumină naturală (45%) și un spațiu deschis tip balcon, terasă sau grădină (34%) sau un balcon închis (20%).

Majoritatea studenților preferă să închirieze locuința pe o perioadă nedeterminată (45%), în timp ce un procent de 22% preferă perioadele contractuale fixe de peste 12 luni și 19% perioadele fixe de până la 12 luni.

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus