Accesul la finanțare al firmelor care nu au sumele necesare pentru proiecte de investiții și pentru continuarea activității este facilitat prin Programul IMM Invest Plus, ce urmează să fie actualizat (document atasat).
Noile prevederi vor fi aprobate prin procedură de urgență.
În cadrul programului va fi posibilă finanţarea capitalului de lucru pentru achiziţia de materiale de construcţii, combustibil, energie, precum și pentru plata salariilor de către IMM-urile și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie care derulează contracte în sectorul construcțiilor.
Programul IMM Invest Plus va putea fi accesat până la 31 decembrie 2022.
Viitoare hala de productie si depozitare, cu peste 16 mii mp scd
Componentele sale sunt – IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation și Rural Invest.
Plafonul garanțiilor și pragurile valorice, majorate
Plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat va fi majorat cu 10,25 miliarde lei, până la 17,75 miliarde lei.
Aceasta concomitent cu creșterea bugetului schemei de ajutor de stat la 1,93 miliarde lei.
Numărul beneficiarilor va ajunge la 24.786.
Inca aproape 5 mii mp de spatii noi intr-un ansamblu comercial
De asemenea, vor fi majorate pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a celui de administrare, aferent garanţiei, pe toată durata de valabilitate a acesteia şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.
Noile praguri vor fi: până la echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro pe întreprindere/UAT-uri, respectiv echivalentul în lei a 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare și 75.000 euro/întreprindere în cazul celor din domeniile pescuit şi acvacultură.
Respectarea acestor praguri valorice se aplică și în cazul refinanțărilor.
Descărcați aici