Oferte locuri de munca top

Aceasta este cea mai bună lumină pentru lectură și studiu

Pentru majoritatea oamenilor, cititul este un fel de terapie. Sigur că poți asculta muzică liniștitoare, dar nimic nu se compară cu scufundarea într-o carte și eliberarea de lumea reală.

Nu numai atât, conform unui studiu realizat de Universitatea din Sussex în 2009, s-a constatat că cititul poate reduce nivelul de stres cu 68%, ceea ce este cu mult mai mult decât să asculți muzică sau să ieși la o plimbare.

Cititul în timp ce se folosește cea mai bună veioză sau lumină pentru lectură s-a dovedit a fi bun și pentru somn. Dacă folosești smartphone-ul înainte de stingerea luminilor, atunci poate vrei să schimbi dispozitivele cu o carte bună. De ce? Pentru că lumina albastră de pe ecranele digitale duce la o durată mai scurtă a somnului și la o calitate slabă a sa.

Deși utilizarea ochelarilor de lumină albastră previne pierderea somnului, este indicat să eviți utilizarea dispozitivelor digitale pe timp de noapte.

Cu toate acestea, găsirea celei mai bune lumini pentru lectură și studiu ar putea fi o provocare. Fie că citești o carte sau un e-reader, este esențial să știi de ce și cum lumina potrivită este atât de importantă pentru experiența ta de lectură.

De ce ai nevoie de cea mai bună lumină pentru citit?

S-ar putea să crezi că cea mai bună lumină pentru lectură & studiu este lumina naturală a soarelui. Deși acest lucru este adevărat, nu ai acces la ea pe timp de noapte. Și ce se întâmplă dacă ești în interior, unde nu ai suficientă lumină naturală? Cel mai probabil vei folosi un bec artificial sau o veioză de citit.

Dar, nu toate tipurile de lumini sunt bune pentru vederea ta. În ultimul secol, atât de multe tipuri diferite de iluminat au devenit disponibile pentru noi. Și, pe măsură ce timpul a trecut, am ajuns să înțelegem efectele diferitelor lumini asupra ochilor tăi și cum te fac să te simți.

Dacă ai 40 de ani sau mai mult, cea mai bună lumină pentru lectură pentru tine va fi lumina puternică. Vei avea nevoie de ea pentru a citi chiar dacă folosești o pereche de ochelari de citit. Acest lucru se întâmplă deoarece dimensiunea pupilelor tale scade odată cu vârsta, ceea ce reduce, de asemenea, cantitatea de lumină care intră în ochii tăi.

Cea mai bună lumină pentru studiu și lectură: caldă sau rece?

Acum marea întrebare este: ar trebui să folosești lumini calde sau lumini reci atunci când citești?

Lumina caldă are tonuri galbene sau roșii și este destul de relaxantă pentru ochii tăi. Cu toate acestea, nu creează un mediu bun pentru lectură, deoarece nu este suficient de luminoasă.

Lumina rece are o nuanță albă sau albăstruie și este aproape la fel de strălucitoare ca lumina naturală a soarelui. Din acest motiv, oamenii folosesc lumini reci, deoarece sunt considerate cea mai bună lumină pentru citit. Aceste lumini sunt, de asemenea, utilizate atunci când se desfășoară activități care necesită atenție și concentrare, cum ar fi în spoturi LED pentru bucătării. De asemenea, lumina rece îți va menține corpul activ și va preveni oboseala ochilor.

Dar este important să reții că o veioză cu lumină rece nu este cea mai bună lumină pentru cititul pe timp de noapte, aceasta va duce la activarea creierului tău. Aceasta poate interfera cu somnul, deoarece creierul va confunda lumina albă strălucitoare din veioză cu lumina naturală a soarelui. Prin urmare, lumina caldă este cea mai bună lumină pentru a citi și a studia noaptea.

De ce nu ar trebui să citești în lumină slabă?

Dacă obișnuiești să citești în lumină slabă, încetează să o mai faci de dragul ochilor tăi. Iată de ce:

  • Te expune la riscul de miopie
  • Îți scade eficiența învățării

Miopia este o afecțiune în care ochii tăi pot vedea de aproape, dar vederea de la distanță este neclară. Așadar, dacă citești adesea în condiții de iluminare slabă, atunci este mai probabil să suferi de miopie. În condiții de lumină slabă, pupilele tale trebuie să se dilate pentru a lăsa mai multă lumină să intre în ochi. Astfel, textul sau obiectele de la distanță ar putea să pară neclare pentru o perioadă de timp.

Unele studii au arătat, de asemenea, că cea mai bună lumină pentru studiu îmbunătățește și capacitatea creierului tău de a procesa și reține informațiile vizuale. Acest lucru te va ajuta să îți mărești notele la școală.

Cu toate acestea, o veioza nu ar trebui să fie atât de puternică încât să provoace strălucire, deoarece nu va face decât să îți rănească ochii. Aceasta te va împiedica să te concentrezi și este destul de deranjantă.

Dacă porți ochelari de vedere de orice fel cu filtru anti-orbire, atunci nu trebuie să îți faci griji în această privință. Dar, dacă nu ai ochelari, trebuie să alegi nivelul optim de luminozitate care este bun pentru ochii tăi și să găsești cea mai bună lumină pentru citit.

 

 

Sus