Crește în continuare ponderea analiștilor financiari care cred că vor scădea prețurile locuințelor,
conform sondajului realizat de Asociația CFA România luna trecută.
Astfel, 86% (cea mai mare pondere de la inițierea sondajului !) din participanți consideră că prețurile locuințelor se vor diminua. În același timp, scade ponderea respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni,
În același timp, 77% dintre participanții la sondaj consideră prețurile locuințelor din principalele orașe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la inițierea sondajului !).
Indicatorul de Încredere Marcoeconomică, la nivelul de la începutul pandemiei
Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România a declarat: “Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a șasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimând că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in următoarele 12 luni”.
Inflația în creștere
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipații, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta lună consecutivă.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022
Valoarea medie a anticipațiilor deficitului bugetului de stat s-a menținut la 6,9%.
Evoluția, în termeni reali, a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.
Sunt de de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă, atât ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât și la titluri de stat (9,97% pentru scadență de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadență de 10 ani).