Noutati privind garantiile de buna executie

A fost promulgată legea ce vizează măsuri referitoare la garanțiile de bună execuție constituite în cadrul contractelor de achiziție publică și al contractelor sectoriale.

Mai multe completări au fost aduse ordonanței inițiale de către deputați în cursul procesului de legiferare.

Dintre acestea amintim că, în cazul în care părţile contractante convin, pentru contractele aflate în execuție, autoritatea contractantă va solicita constituirea unei noi garanții de bună execuție astfel:

* pentru produsele/serviciile/lucrările executate – minimum 30% din valoarea garanției inițiale aferente acestora, cu condiția ca acestea să fie certificate de către dirigintele de șantier și/sau inginerul/supervizorul/consultantul, după caz, și aprobate de autoritatea contractantă, iar în cazul contractelor de lucrări, riscul pentru vicii ascunse să fie minim;
* pentru produsele/serviciile/lucrările rămase de furnizat/prestat/executat – 100% din valoarea garanţiei iniţiale aferente acestora.

Circa 7km drum judetean vor fi modernizati

În cazul în care părţile contractante convin, instrumentele de garantare constituite sub forma asigurărilor de garanții vor putea avea forma juridică de contract de coasigurare sau de coasigurare comunitară.

Totodată, în situația în care, până la îndeplinirea termenului de 150 de zile nu a fost constituită o nouă garanție, aceasta se constituie automat prin mecanismul reținerilor succesive.

Pentru contractele aflate în procedura de achiziție publică sau pentru care urmează a fi organizată o procedură de achiziție publică garanția de participare va fi constituită prin virament bancar sau instrument de garantare emis în condițiile legii, de orice instituție financiară sau societate de asigurări.

 

 

Descărcați aici

Login Required

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus