Oferte locuri de munca top

Renovarea seismica: care sunt noile masuri propuse

Mai multe măsuri vor fi aplicate pentru reducerea riscului seismic la nivelul clădirilor civile publice și private, inclusiv a celor pentru serviciile publice esențiale și a celor cu valoare de patrimoniu cultural.

Aceasta, conform noii Strategii naționale de reducere a riscului seismic (SNRRS), ce urmează să fie aprobată de către Guvern (document atașat la finalul articolului).

Printre prevederi a fost propusă o abordare complexă de evaluare a riscului seismic, trecând de la cea actuală, realizată într-o singură etapă – expertiza tehnică, care presupune eforturi financiare și tehnice substanțiale – la o abordare graduală, pe trei niveluri.

Fiecare nivel de evaluare permite identificarea zonelor / clădirilor prioritare care urmează să fie evaluate la nivelul următor.

De asemenea, acolo unde regimul juridic va permite, este necesar să se analizeze dacă este o alternativă viabilă în programele de reducere a riscului seismic, demolarea și/sau înlocuirea clădirilor vechi și vulnerabile din punct de vedere seismic fără valoare de patrimoniu cultural, care nu sunt monumente istorice, nu fac parte din zonele construite protejate, nu au valoare arhitecturală, pentru aplicarea principiului „Reconstruiește mai bine” (Build Back Better), dar care să țină seama de standardele actuale ce corespund nevoilor curente ale utilizatorilor și publicului larg.

Amplu ansamblu mixt, in curs de autorizare in Capitala

Criteriile pentru evaluarea deprecierii totale a unei clădiri vor fi dezvoltate prin studii dedicate, bazate pe analiza cost-beneficiu și pe baza impactului asupra mediului (respectarea principiului “Do not significant harm”).

În programele de investiții vor trebui incluse criterii clare și obiective privind decizia de înlocuire, având în vedere beneficiile structurale și funcționale, economice, sociale, de mediu și de sănătate publică, cu respectarea regimului proprietății și a valorilor culturale.

Sunt stabiliți inclusiv indicatori de rezultat și rezultate intermediare, care permit monitorizarea și evaluarea eficientă a progresului în implementare, precum și a acțiunilor stabilite pentru atingerea obiectivelor.

SNRRS va fi aliniat cu investițiile propuse în Strategia naţională  de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale (SNRTL), atât publice, cât şi private.

Astfel, va fi asigurat în procesul de implementare cel puțin corelarea măsurilor stabilite de SNRTL cu cele de reducere a riscului seismic, în vederea unei prioritizări obiective a finanțării investițiilor.

Peste 66 mil euro, pentru lucrari de reabilitare a sistemului de termoficare

Având în vedere că intervențiile asupra clădirilor care se consolidează sunt majore, va fi avută în vedere abordarea complexă de reabilitare arhitecturală și structurală, astfel încât prin aplicarea unor soluții integrate asupra fondului construit din România, intervențiile de reducere a riscului seismic să fie pe cât posibil complementate cu alte intervenții privind funcționalitatea, accesibilitatea, siguranța la incendiu, pentru a conduce la următoarele beneficii:

* creșterea rezilienței fondului construit, prin obținerea performanțelor structurale preconizate ale clădirilor;

* asigurarea unor beneficii asociate în ceea ce privește sustenabilitatea, calitatea arhitecturală, caracterul incluziv, funcționalitate sporită.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus