Oferte locuri de munca top

Nereguli in obtinerea si utilizarea fondurilor europene: noi prevederi

Vor fi modificate prevederi privind obținerea și utilizarea fondurilor europene și a fondurilor publice naționale aferente acestora.

Prevederile sunt necesare întrucât există un risc crescut de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile în lipsa aprobării acestor reglementări, consideră guvernanții.

Modificările sunt propuse printr-un nou proiect de Ordonanță de Urgență (fișier atașat).

Astfel, vor fi adaptate reglementările privind prevenirea, constatarea şi sancționarea  neregulilor apărute în obținerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora la structura sistemului de management și control pentru noua perioadă de programare 2021-2027. Aceasta având în vedere stadiul avansat al negocierilor cu Comisia Europeană pentru aprobarea acordului de parteneriat și a programelor operaționale.

De asemenea, vor fi aduse clarificări asupra modului de adresare de către autoritățile cu competențe în gestionarea fondurilor europene a suspiciunilor de fraudă și se elimină tratamentul diferențiat între beneficiarii publici și cei privați.

Doua noi parcuri fotovoltaice de producere a energiei electrice

În același timp, va fi clarificat faptul că demararea procedurii de insolvență (reorganizarea activității) nu presupune automat o neregulă a beneficiarului.

În cazul declanșării procedurii insolvenței beneficiarului pe parcursul derulării contractului de finanțare, autoritățile cu competențe au obligația să se înscrie la masa credală cu titlurile de creanță emise anterior intrării în insolvență.

În situaţia în care debitul înscris în titlul executoriu a fost recuperat parţial, înscrierea la masa credală se face cu cuantumul sumelor rămase de recuperat.

Totodată, în cazul în care se constată o abatere în domeniul achizițiilor publice, determinată de o necorelare legislativă între legislația națională și cea europeană:

* autoritatea cu competențe în gestionarea fondurilor europene va aplica reducerea procentuală potrivit prevederilor art. 6 alin. 3 din OUG nr. 66/2011;

* este obligatorie consultarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Consultarea nu este necesară atunci când existenţa unei necorelări între legislaţia naţională şi reglementările europene  este cuprinsă într-un raport de Audit al Comisiei Europene sau al Curţii Europene de Audit, ori reprezintă poziţia oficială a Comisiei, comunicată oficial statului membru.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus