Oferte locuri de munca top

Masuri impotriva cresterilor nejustificate de preturi

Mai multe măsuri de protecție a consumatorilor – cetățeni și operatori economici – împotriva unor majorări nejustificate de prețuri au fost aprobate ieri de Guvern.

Prevederile vizează și dezechilibrele create artificial pe piață între cerere și ofertă cu scopul majorării prețurilor sau revânzării unor produse la prețuri speculative.

Astfel, statul va putea interveni, în situații excepționale, pentru categoriile de produse sau serviciile esențiale considerate în situații de risc speculativ. Mecanismul va funcționa în condiții reglementate clar, care nu vor intra în conflict cu principiile pieței libere.

Un complex sportiv va fi realizat langa Bucuresti

Printre situațiile excepționale se numără: stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.

Guvernul României va stabili produsele, categoriile de produse sau serviciile apreciate ca fiind esențiale și care sunt considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Hotărârea va fi emisă pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită, succesiv, prin hotărâre, pentru durate de câte cel mult 3 luni.

Pentru produsele, categoriile de produse sau serviciile esențiale constituie acțiuni speculative:
* practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
* limitarea, în mod nejustificat, a producției sau a vânzărilor;
* acumularea de mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat.

Aproape 4 mii mp de hale, in curs de autorizare

Pentru evaluarea acțiunilor speculative vor fi avute în vedere următoarele criterii:

* marjele de profit sau adaosurile comerciale pentru produsul sau serviciul respectiv, pentru a analiza o majorare disproporționată a prețurilor față de cheltuieli

* nivelul prețului de vânzare comparativ cu prețurile practicate în ultimele 12 luni sau, după caz, pentru produse/servicii sezoniere, în perioadele similare ale ultimilor 3 ani, fără ca diferențele să fie justificate obiectiv;

* creșterea artificială a costurilor de producție, inclusiv salariale, pentru a masca o creștere nejustificată a prețului produsului/serviciului final;

* distribuția produselor printr-un lanț care cuprinde mai mulți intermediari decât în mod uzual, fără ca acesta să sufere vreo transformare, cu scopul de majorare a prețului;

* limitarea nejustificată a producției sau a vânzărilor, care a avut ca efect stoparea/diminuarea semnificativă a aprovizionării pieței interne în lipsa unor factori economici sau de altă natură care să justifice o astfel de limitare/stopare;

* mărirea stocurilor, într-o anumită perioadă, comparativ cu nivelul mediu al stocurilor existent în ultimele 12 luni sau, după caz, pentru produse/servicii sezoniere, în perioadele similare ale ultimilor 3 ani, fără ca diferențele să fie justificate obiectiv.

 

Descărcați aici

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus