Urare An Nou 2024

Prosumatori: pretul pentru energia produsa si cea consumata

Vor fi aduse mai multe clarificări legate de modul de aplicare a compensării cantitative între energia electrică consumată și energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică de către prosumatori.

Modificările prevăzute vin în contextul în care a fost deja stabilit și a intrat în vigoare modul de facturare a energiei electrice consumate de prosumatori în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Astfel, au fost introduse dispoziții tranzitorii care prevăd modul de stabilire a prețului de preluare de către furnizorii de energie electrică a energiei electrice produse și livrate în

rețeaua electrică de prosumatori, respectându-se principiul confom căruia acesta trebuie să fie egal cu prețul energiei electrice active consumate de prosumator fără componenta dezechilibre și fără toate tarifele și taxele legal stabilite.

Acest principiu va fi respectat și în cazul prosumatorilor care intră sub incidența prevederilor art. 1 alin. (1) din OUG nr. 27/2022, pentru care furnizorii de energie electrice încasează de la prosumatori, prin factura de energie electrică, o parte din prețul energiei electrice consumate de aceștia, în timp ce o altă parte din acest preț este încasată de la bugetul de stat.

Pentru această categorie de prosumatori, deși furnizorii facturează energia electrică consumată în prosumatorii în cauză la prețul plafonat, aceștia încasează diferența de preț până la acoperirea prețului mediu de achiziție al energiei electrice de la bugetul de stat.

Noua capacitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile

Alte modificări

* includerea OPCOM SA printre entitățile care trebuie să respecte prevederile Ordinului ANRE nr. 15/2022, întrucât acesta are obligația de a publica pe site-ul propriu, în prima zi lucrătoare a fiecărei luni calendaristice, prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în luna anterioară;

* clarificarea în cuprinsul Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor a modului de stabilire a prețului energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de prosumatori, cu evidențierea faptului că acesta este identic cu prețul energiei electrice active consumate, fără componenta dezechilibre și fără toate tarifele și taxele legal aplicabile;

* modificarea Anexei 3 la Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată mai mare de 200 kW, dar nu mai mult de 400 kW pe loc de consum și livrate în rețeaua electrică din Anexa 1 la Metodologie, având în vedere că la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare dintre părți nu este publicat prețul mediu al energiei electrice din piața pentru ziua următoare din luna în care se încheie contractul, întrucât luna este încă în curs;

* modificarea Anexei 3 la Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum și livrate în rețeaua electrică din Anexa 2 la Metodologie, în vederea clarificării modului de stabilire a prețului de contract.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus