Oferte locuri de munca top

Ajustarea preturilor si devizelor generale pentru proiectele cu finantare europeana, aprobata azi de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi în procedură de urgență prevederile prin care autoritățile contractante vor putea ajusta prețurile și valorile devizelor generale ale proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Măsurile sunt valabile pentru lucrările ce au fost afectate de pandemie, de conflictul militar din regiunea Mării Negre și de creșterea prețurilor în sectorul de energie.

În lipsa acestor ajustări s-ar putea ajunge la blocarea contractelor de achiziție într-un stadiu intermediar care nu permite atingerea obiectivelor din proiect, la falimentul/insolvența operatorilor economici și la pierderea fondurilor europene nerambursabile angajate prin contractul de finanțare, susțin guvernanții.

Astfel, va fi reglementată metodologia de ajustare a prețurilor în vederea restabilirii echilibrului contractual în cadrul contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/acordurilor-cadru precum și altor categorii de contracte.

Vor putea fi actualizate cu indicii de cost în construcții total, utilizând ca an de referință anul 2022 costurile investițiilor pentru proiectele de infrastructură publică, respectiv devizele generale de investiții pentru proiectele a căror procedură de atribuire nu a început sau pentru cele ale căror proceduri de atribuire sunt reluate.

Lucrari de drumuri de sute de milioane de euro

Etapele ce trebuie parcurse pentru actele adiționale

Beneficiarii de fonduri externe nerambursabile parcurg următoarele etape pentru încheierea actelor adiționale la contracte de achiziție, astfel:

* Etapa I: Întocmesc nota justificativă pentru condițiile de imprevizibilitate ale contractului de achiziție, aprobată de reprezentantul legal al beneficiarului, care răspunde pentru realitatea îndeplinirii condițiilor de imprevizibilitate a contractului și corectitudinea informațiilor cuprinse în aceasta.

* Etapa a II-a: Nota justificativă de la etapa I va cuprinde inclusiv informații privind valoarea, evidența și efectuarea plăților din rezerva de implementare aprobată de reprezentantul legal al beneficiarului.

* Etapa a III-a: Pe baza notei justificative se încheie act adițional la contract prin majorarea prețului cu valoarea rezervei de implementare. Actul adițional de constituire, evidență și mod de utilizare a rezervei de implementare în relația cu contractantul va prevede:

-Obiectul actului adițional;

-Valoarea rezervei de implementare;

-Modul de evidența a rezervei de implementare;

-Plățile care pot fi efectuate din rezerva de implementare;

-Formula de ajustare a prețului contractului de achiziție în acord cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență;

-Valoarea restului rămas de executat determinat cantitativ și valoric, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, până la data încheierii procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor sau după caz a procesului verbal de recepție și dare în folosință pentru care se va aplica formula de ajustare cu ocazia fiecărei solicitări de plăți, cantitativ și valoric;

-Alte prevederi care sunt necesare pentru constituirea, evidența și plățile care vor avea loc din rezerva de implementare.

 

Descărcați aici Exemple de aplicare a formulelor de ajustare

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus