Solplanet x AeroFix

Va fi semnat contractul pentru extinderea Aeroportului din Iasi

Aeroportul din Iasi va avea un nou terminal ca urmare a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de extindere ce va fi semnat peste câteva zile.

Durata contractului este de 21 de luni iar finanțarea se face prin ajutorul fondurilor europene.

Câștigătorul procedurii de achiziție publică este firma Strabag, cu 13 terți și subcontractanți.

La această licitație au mai depus oferte:

* Asocierea: Eldiclau Prest (lider) și Habau.

* Asocierea: Bog’art (lider), Con-A Operations, UTI Construction and Facility Management, Conest S.A.

Contractul are valoarea de peste 327 milioane lei, după cum a anunțat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Valoarea estimată a contractului a fost de 351.473.918 lei fără TVA.

Viitorul terminal va fi construit pe o suprafaţă de peste 30.000 de mp, în conformitate cu obiectivele de protecţie a mediului.

Unitate industriala, cu aproape 6 mii mp, in curs de autorizare

Proiectul mai prevede și realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. De asemenea, echipamentele care vor fi montate în terminal vor fi de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie.

Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iaşi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adică un număr dublu față de capacitatea pe care o au astăzi terminalele T2 și T3.

Pe lângă extinderea Aeroportului, Consiliul Judeţean a aprobat şi modernizarea infrastructurii de transport rutier pe zona de nord.

Valoarea totală eligibilă a acestui proiect este de circa 368 milioane lei prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Din aceasta, 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus