Urare Craciun 2024

Noi masuri pentru calculul si monitorizarea economiilor de energie  

Pentru consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, pentru consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră au fost propuse noi măsuri privind contorizarea.

În același timp, vor fi introduse noi prevederi legate de metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie. (fisier atasat)

Astfel, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după intrarea în vigoare a noii ordonanțe de urgență se vor moderniza sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil.

În măsura în care este ”posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale”, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră vor fi dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, care să reflecte consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre timpul efectiv de utilizare.

Ajutor de stat pentru investitii majore in constructii si industria prelucratoare

De asemenea, utilizatorii finali vor putea cere operatorilor de gaze naturale instalarea acestor noi contoare.

În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată, vor fi instalate contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și rentabil, în sensul că este proporțional în raport cu posibilele economii de energie.

Măsuri pentru economii de energie

Totodată, proiectul de Ordonanță include măsuri de politică de eficienţă energetică ce vor fi aplicate în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2030 pentru obţinerea unor economii, de 0,8% pe an din consumul anual de energie finală, ca medie pe perioada de trei ani imediat anterioară datei de 1 ianuarie 2019.
Cantitatea calculată de economii noi anuale va putea fi eșalonată, cu condiția ca economiile obligatorii cumulate totale de energie la nivelul utilizării finale să fi fost realizate până la 31
decembrie 2030.
Autoritățile competente vor putea lua în calcul economiile de energie care rezultă în urma măsurilor de politică de eficiență energetică, indiferent dacă au fost introduse până la 31
decembrie 2020 sau după această dată, cu condiția ca măsurile respective să conducă la noi acțiuni individuale care să fie întreprinse după 31 decembrie 2020.
Autoritățile competente vor crea cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pe perioade de câte zece ani după 2030, cu excepția cazului în care revizuirile efectuate de Comisie până în 2027 și la fiecare 10 ani după acest an concluzionează că nu este necesară îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Uniunii privind energia și clima pentru anul 2050.
Autoritățile competente decid modul în care eșalonează cantitatea calculată de economii noi pe perioada 2021 – 2030, cu condiția ca economiile obligatorii cumulate totale de energie la nivelul utilizării finale să fi fost realizate până la sfârșitul fiecărei perioade de obligații.

Login Required

 

Cat de mari vor fi ajutoarele de stat pentru parcurile industriale

Sus