Companiile din construcții și industria prelucrătoare, pe lângă cele din alte 90 de domenii eligibile, vor putea accesa ajutor de stat pentru investiții majore.
Aceasta conform modificărilor din cadrul schemei de ajutor de stat ce are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, aprobate astăzi de Guvern.
Investițiile trebuie să fie în active fixe de înaltă tehnologie și pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare.
Nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere depinde în funcție de județ (lista detaliată este atașată la finalul articolului).
Ce cuprinde schema de ajutor
Sunt considerate cheltuieli eligibile cheltuielile cu active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile privind închirierea construcţiilor, aferente investiţiei iniţiale. Ajutorul de stat se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.
Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 6,38 miliarde lei. Până în prezent, din bugetul total alocat schemei au mai rămas de angajat 1,8 miliarde lei în perioada martie 2022 – 31 decembrie 2023.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensității maxim admisibile conform hărţii regionale autorizate de Comisia Europeană.
În momentul de față se află în analiză un număr mare de cereri de acord pentru finanțare prin care se solicită un ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.
Noua zona pentru exploatarea agregatelor naturale, pe mai mult de 73 ha
Modificări pentru durata sesiunilor de depunere a cererilor
Durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare va fi de 30 zile lucrătoare, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de operatori economici, iar deschiderea sesiunilor de depunere va fi comunicată cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte.
Termenul maxim de analiză va fi de 120 zile lucrătoare atât pentru cererile de acord pentru finanţare cât şi pentru cererile de plată, în funcţie de numărul mare de cereri depuse şi de capacitatea administrativă a celor două servicii care analizează cererile respective.
Descărcați aici