Pentru atribuirea contractelor de achiziție publică verzi, autoritatea contractantă va include în cadrul criteriului de atribuire factori de evaluare privind protecția mediului. Aceasta conform modificărilor din legile achizițiilor publice, promulgate de către președintele Klaus Iohannis.
Astfel, pentru categoriile de contracte de achiziție publică/acorduri-cadru, autoritatea contractantă va avea în vedere cel puțin factori de evaluare în legătură cu:
* contribuția procesului de fabricație la protecția mediului;
* lanțul de aprovizionare – canale scurte de aprovizionare;
* cea mai scurtă distanță de la locul de producție la locul de consum.
Entitatea contractantă nu va utiliza prețul cel mai scăzut sau costul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire în cazul:
* anumitor categorii de contracte sectoriale/acorduri-cadru de lucrări sau de servicii care au ca obiect servicii intelectuale și care presupun activități cu nivel de complexitate ridicat
* anumitor categorii de contracte de achiziție sectorială/acorduri-cadru de produse care au impact asupra mediului, pe durata întregului ciclu de viață.
Procedurile de atribuire în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a noii legi se supun legislaţiei în vigoare la data iniţierii acestora.
Chiar și până la aceste modificări, legile achizițiilor publice ofereau posibilitatea autorității/entității contractante, când utilizează criteriul de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost„, să aplice factori de evaluare cu privire la protecția mediului.
Cu toate acestea, nu era un factor imperativ, astfel încât autoritățile/entitățile contractante neglijau de cele mai multe ori aplicarea unor factori de evaluare care au impact asupra mediului înconjurător, după cum spuneau inițiatorii propunerii legislative.