Oferte locuri de munca top

Companiile vor putea sa se restructureze inainte sa ajunga la insolventa

Debitorii aflați în dificultate pot recurge la o nouă procedură de prevenire a insolvenței. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat cu 96 voturi pentru și 9 abțineri.

Astfel, procedura de mandat ad-hoc va fi înlocuită cu o procedură nouă, a acordului de restructurare.

Debitorul aflat în stare de dificultate poate propune un acord de restructurare, întocmit de administratorul restructurării sau de debitor, cu asistența administratorului restructurării.

Administratorul restructurării va fi contractat de către debitor dintre practicienii în insolvenţă activi care dispun de asigurare profesională valabilă.

În acest caz, dificultatea reprezintă starea generată de orice împrejurare care determină o afectare temporară a activității ce dă naștere unei amenințări reale și grave la adresa capacitații viitoare a debitorului de a-și plăti datoriile la scadență, dacă nu sunt luate măsuri adecvate.

Mare depozit logistic, cu peste 54 mii mp, propus langa Bucuresti

Acordul de restructurare propus este comunicat creditorilor ale căror creanțe sunt afectate, de către administratorul restructurării. Odată cu transmiterea acordului de restructurare propus, administratorul restructurării va indica și procedura de vot, precum și adresa de corespondență, inclusiv de e-mail, la care poate fi comunicat votul. Termenul pentru transmiterea votului nu va putea fi mai mic de 20 zile de la data comunicării acordului. După comunicarea acordului de restructurare, administratorul restructurării asistă debitorul sau, la cererea acestuia, poartă negocieri cu creditorii atât individual, cât și prin convocarea acestora în cadrul unei şedințe colective, la aprecierea administratorului restructurării sau la solicitarea creditorilor. Dacă, în urma negocierilor purtate, acordul de restructurare se impune a fi modificat, administratorul restructurării va comunica creditorilor varianta modificată a acestuia în vederea exercitării dreptului de vot, inclusiv lista actualizată a creanțelor, dacă e cazul.

Ulterior îndeplinirii procedurii de vot și într-un termen de maxim 3 de zile de la încheierea procesului verbal de constatare a votului, debitorul va depune la instanța competentă o cerere de confirmare a acordului de restructurare.

Acordul de restructurare, aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul-sindic va fi comunicat creditorilor afectați și creditorilor titulari de creanțe neafectate, prin intermediul administratorului restructurării în termen de 48 ore de la pronunțarea hotărârii.

Dacă un acord de restructurare este confirmat de instanța de judecată, activitatea debitorului va trebui restructurată în conformitate cu prevederile acestuia, iar drepturile creditorilor titulari ai unor creanțe afectate urmează a fi modificate în conformitate cu prevederile acordului de restructurare confirmat.

Ulterior confirmării acordului de restructurare şi până la închiderea procedurii, debitorul nu va putea accesa o altă procedură de prevenire a insolvenţei.

Noile prevederi vor fi introduse în legislație pe baza Directivei privind restructurarea și insolvența prin integrarea sistematică în Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței.

Acest proiect legislativ urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Manopera mai scumpa pentru lucrari in constructii

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

Sus