Oferte locuri de munca top

Fonduri europene: TVA sustinut de stat

Mai multe măsuri au fost aprobate de Guvern pentru gestionarea fondurilor europene și pentru beneficiarii acestor fonduri.

Acestea vizează modificarea a două acte normative ce reglementează gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioadele de programare 2007-2013, respectiv 2014-2020.
TVA susținut de stat pentru proiectele de rețele de gaze naturale și apă

Astfel, va fi suportată de la bugetul de stat cheltuiala cu taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor privind extinderea rețelelor de gaze naturale finanțate prin Programul Operațional Infrastructura Mare, precum și pentru proiectele din domeniul creșterii producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal).

Teren de peste 9 ha, pregatit pentru infiintarea unui parc industrial

De asemenea, prin POIM va fi suportată de la bugetul de stat taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor reprezentând diferența dintre procentul contribuției proprii şi procentul echivalent al ratei forfetare pentru operatorii regionali care furnizează/prestează serviciul de alimentare cu apă și de canalizare pe raza unităților administrativ-teritoriale Timiș, Galați, Alba, Cluj şi Sălaj.

Lipsa alocării urgente a acestor resurse suplimentare ar genera dificultăți în derularea activității de baza celor patru operatori regionali și afectează buna implementare a proiectelor de investiții din fonduri nerambursabile.
În același timp, pentru proiectele din sectorul de apă și apă uzată, aprobate la finanțare cu o rată forfetară, precum și pentru proiectele aprobate în baza contribuției beneficiarilor, autoritatea de management să asigure temporar finanțarea unui procent de 6% din valoarea totală eligibilă a proiectului, din fonduri alocate de la bugetul de stat cu această destinație.

Valori minime pentru cererile de rambursare

Pentru optimizarea fluxurilor financiare la nivelul POR 2014-2020 și evitarea întârzierilor în procesarea cererilor de prefinanțare/plată/rambursare, precum și în efectuarea plăților către beneficiari, cheltuielile efectuate care sunt incluse într-o cerere rambursare trebuie să aibă o valoarea minimă de 200.000 lei pentru ca aceasta să poată fi depusă de beneficiari la autoritatea de management.
Procentul de prefinanțare a fost majorat

Până la sfârșitul acestui an a fost majorat procentul de prefinanțare de la 10% la 30% în vederea constituirii de stocuri de materii prime și echipamente, cu condiția să existe în implementare contracte de achiziție de produse, echipamente, lucrări sau contracte de achiziții de servicii pentru documentațiile tehnico-economice.

 

Login Required

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

 

Sus