Oferte locuri de munca top

Cum face ISC controlul certificatelor de urbanism si autorizatiilor de construire

Au intrat în vigoare procedurile de control al statului privind respectarea legii la emiterea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire / desființare, precum și la avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism.  (documentele sunt atașate la finalul articolului).

Toate aceste controale sunt realizate de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

Controlul emiterii certificatelor de urbanism

Inspectorii ISC verifică, printre altele, dacă există documentaţia necesară emiterii certificatului de urbanism, dacă la redactarea certificatului de urbanism a fost completat corect regimul juridic, economic și tehnic al imobilului.

De asemenea, verifică dacă au fost nominalizate avizele, acordurile, punctul de vedere şi, după caz, actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului.
Avize/acorduri solicitate trebuie să fi avut temei tehnic şi legal în raport cu obiectul cererii.

În cazul în care există dosar pe rolul instanţei de judecată privind anularea certificatului
de urbanism, nu se mai efectuează controlul privind respectarea prevederilor legale, având în vedere învestirea instanţei de judecată privind controlul judecătoresc al legalităţii emiterii acestuia.

Viitoare fabrica cu peste 4 mii mp, proiect al unei multinationale

Controlul emiterea autorizaţiilor de construire/desfiinţare

Va fi verificat de inspectorii ISC în dosarul autorizaţiei de construire dacă documentaţia tehnică – DT conţine piesele scrise şi desenate, este completă şi conformă cu prevederile legale.

Dacă sunt respectate prevederile certificatului de urbanism şi ale documentaţiei de urbanism referitoare la:
– regimul de aliniere a construcţiilor faţă de drumurile publice adiacente;
– retragerile şi distanţele construcţiilor faţă de proprietăţile vecine;
– înălţimea maximă admisă pentru construcţiile noi, exprimată în metri şi număr de niveluri;
– procentul maxim de ocupare a terenului – POT;
– coeficientul maxim de utilizare a terenului – CUT;
– echiparea cu utilităţi;
– circulaţia pietonilor şi a autovehiculelor, accesele auto şi parcajele necesare investiţiei;
– reglementările tehnico-edilitare și cele privind circulațiile – pentru modernizări, extinderi de drumuri, rețele de utilități și altele.

În situaţia în care se constată şi se menţionează în procesul – verbal de control că
autorizaţia de construire a fost emisă în baza unui certificat de urbanism care nu respectă prevederile legale, pentru care s-a întocmit proces – verbal de control, certificat care a condus la emiterea autorizației de construire cu încălcarea prevederilor legale, se va înștiința instituţia prefectului. Aceasta va analiza necesitatea atacării autorizaţiei de construire la instanţa de contencios administrativ.

Oferta reanalizata pentru lucrari rutiere de peste 60 mil euro

Controlul privind avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism

Procedura de control vizează controlul avizării și aprobării documentației de urbanism – plan urbanistic general, plan urbanistic zonal, plan urbanistic de detaliu.

În cazul încălcării prevederilor legale va fi înștiințată instituţia prefectului, în vederea analizării oportunității atacării hotărârii de aprobare a documentației de urbanism la instanţa de contencios administrativ și va fi informat Registrul Urbaniştilor din România.

Sancţiunile contravenționale se aplică numai dacă abaterile constatate nu au mai fost sancţionate anterior şi numai dacă aspectele sesizate nu constituie fapte care potrivit legii atrag răspunderea penală a autorilor acestora.

 

Descărcați aici Procedurile de control

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

Sus