Solplanet x AeroFix

Detinatorii de PFA-uri vor avea vechime in munca

Activitatea economică a persoanelor fizice autorizate va fi considerată vechime în muncă, conform prevederilor aprobate recent de Camera Deputaților.

În acest mod, PFA-urile vor putea susține concursuri publice pentru care este nevoie de vechime, nemaifiind discriminate în activitatea lor profesională.

Deputații au aprobat modificările Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 cu 268 voturi pentru și 11 abțineri.

Astfel, perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice constituie vechime în specialitate dacă îndeplinește următoarele condiţii:
* activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;
* este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii.

Sunt in pregatire peste 275 apartamente, intr-o zona turistica

Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Este de menționat faptul că nu sunt prevăzute modificări legate de sistemul de cotizații, PFA-urile urmând să cotizeze la fel la sistemul public de sănătate şi de pensii.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

Un comentariu;

  1. POPA IOAN said:

    DE CE NUMAI P.F.A. ?
    I.I.(INTERPRINDERILE INDIVIDUALE ) UNDE SE INCADREAZA DE SE FACE O ASFEL DE DISCRIMINARE ?

Sus