Oferte locuri de munca top

Estimare CFA: Preturile locuintelor vor scadea in urmatoarele luni

Prețurile locuințelor vor scădea în următoarele luni, estimează cei mai mulți dintre analiștii financiari care au răspuns unui sondaj realizat de Asociația CFA România.

Față de sondajele precedente, se remarcă reducerea ponderii participanților la sondaj care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Adrian Codirlasu, vicepreședinte al Asociației CFA România, a declarat: “Pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. De asemenea și anticipațiile de creștere economică s-au redus cu aproape un punct procentual față de exercițiul anterior. În ceea ce priveste evoluția ratelor de dobândă, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Națională de cel puțin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni fata de nivelul actual”.

Locuinte individuale si colective, in cadrul unei noi dezvoltari imobiliare

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 7,28%, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la inițierea sondajului.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanții care au efectuat sondajul anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor este 6,2%. Evoluția, în termeni reali a PIB in anul 2022, este de 3,5%.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Teren pentru dezvoltarea a peste 2.300 apartamente, langa Capitala

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus