Oferte locuri de munca top

Energia electrica, contractata direct de marii clienti finali

Clienţii finali mari de energie electrică vor putea contracta mai simplu energia pe ”piaţa de energie electrică pentru clienţii finali mari”. Aici tranzacţionarea se va realiza prin licitaţie publică şi are ca scop contractarea energiei electrice ca rezultat din echilibrul cererii şi al ofertei, susțin reprezentanții ANRE.

Aceste noi reguli îi vizează inclusiv pe operatorii de distribuţie şi operatorul de transport şi de sistem, pentru achiziţionarea energiei electrice în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic.

Impactul direct va fi scăderea preţurilor plătite de aceştia, precum şi reducerea tarifelor reglementate ale operatorilor.

Astfel, printre principalele modificări propuse de ANRE se numără:

* eliminarea obligației utilizării unui contract cadru

* durata minimă de livrare va fi de o lună

* participarea la piață va fi extinsă prin acceptarea operatorului de transport şi de sistem şi a operatorilor de distribuţie participarea acestora la piaţă fiind destinată exclusiv achiziţionării consumului propriu tehnologic

* diminuarea puterii medii pe interval de decontare de la 10 MW la 5 MW, pentru o profilare mai bună a ofertelor clienţilor finali

* posibilitatea ca inițiatorul să poată opta pentru variația puterii contractate pe interval de decontare cu maxim 0,5 MW pe interval de decontare.

O noua etapa pentru modernizarea iluminatului public unui municipiu

De asemenea, procedura de tranzacționare va fi simplificată prin permiterea participării în poziția inițiatoare doar a clienților finali mari și eliminarea posibilității de a participa a mai multor clienți finali mari în poziția inițiatoare pentru aceeași sesiune de tranzacționare.

Etapa de negociere publică va fi eliminată, pentru simplificarea procesului de achiziţie a energiei electrice de către clienţii finali mari.

În același timp, garanțiile de participare la licitație vor fi înlocuite cu plata unei sume penalizatoare și cu suspendarea de la piață pentru o perioadă determinată, concomitent cu publicarea pe web site-ul operatorului a informației despre comportamentul inadecvat pe piață, măsuri similare cu cele din cadrul mecanismelor de tranzacționare la termen.

 

Descărcați aici Proiectul

 

Login Required

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus