Cea mai mare investiție în infrastructura educațională și în restaurarea clădirilor monument istoric a Ministerului Dezvoltării a fost demarată astăzi, a anunțat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, după semnarea contractului de execuție pentru restaurarea Palatului Universității din București.
”Acesta este cel mai mare proiect din domeniul cultural și educațional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării. Am asigurat o finanțare în valoare de peste 317 milioane de lei pentru acest proiect”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Contractul a fost semnat cu asocierea formată din firmele Constructii Erbasu SA (lider de asociere), Terra Gaz Construct, Euras, Concelex, Polarh Design.
La licitație au mai participat încă trei ofertanți, anume:
* Asociere: Eldiclau (Lider de asociere), Getrix SA, Ayhanlar Yol Asfaltlama SAN. Ve TIC. AS, SC Protehnic Instal Hvac SRL Buzau, Eldiclau Prest, Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL,
* Asociere: Hidro Salt B 92 S.R.L. (lider de asociere), MC General Construct Engineering, SC Tecon SRL, Institutul National Al Patrimoniului, Trace Group Hold,
* Asociere: Bog’art SRL (lider de asociere), Rotary Constructii, UTI Grup
Cseke Attila a adăugat că prin proiect se au în vedere consolidarea structurală a clădirii, refacerea învelitorii și înlocuirea elementelor din lemn degradate ale șarpantei (sau chiar înlocuirea acesteia), restaurarea faţadelor (inclusiv tâmplăria exterioară), eliminarea umidităţii şi a infiltraţiilor, amenajarea curţii interioare, realizarea de modificări funcţionale şi restaurarea finisajelor interioare.
Universitatea din București este una dintre cele mai importante instituții de învățământ și cercetare din România, iar în locația ce se va reabilita complet funcționează, în prezent, 7 dintre cele mai vechi și mai prestigioase facultăți: Chimie, Geografie, Geologie și Geofizică, Istorie, Limbi și Literaturi străine, Litere și Matematică și Informatică.
Clădirea monument istoric, de importanță națională, construită în stil neoclasic, între 1857 – 1869, este situată în centrul capitalei, pe B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12. Instituția Universității din București a fost înființată în iulie 1864, iar procesul de modernizare vizează restaurarea și consolidarea clădirii și va include lucrări privind întregul ansamblu arhitectural, de la acoperiș până la detaliile decorative ale fațadelor, inclusiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară, prin amenajarea unui spațiu muzeal, a detaliat ministrul.