Solplanet x AeroFix

Programul Casa Noastra, propus pentru locuinte noi, vechi sau terenuri

Un subiect cu mare priză la populație este cel al locuirii pentru că nevoia de locuințe la prețuri accesibile rămâne extrem de ridicată în țara noastră, iar actualul program Noua Casă nu are un impact semnificativ. Mai ales că față de varianta inițială a programului Prima Casă, cea actuală sprijină numai achiziția de locuințe noi.

În aceste condiții, parlamentarii AUR propun acordarea de către stat de împrumuturi fără dobândă pentru cumpărarea de locuințe vechi sau noi, de terenuri sau pentru construirea de case.

Noul proiect de lege prevede implementarea programului de finanțare Casa Noastră prin care să fie acordate împrumuturi de câte 150.000 lei, pentru care nu se percepe dobândă, în vederea achiziționării sau construirii unei locuințe.

Beneficiarii programului ar urma să fie persoane fizice care nu dețin individual sau în comun împreună cu soțul lor sau cu alte persoane o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Unul dintre soți va trebui să aibă vârsta de până în 35 de ani, respectiv 45 de ani dacă revin din diaspora, împliniți la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare.
Locuințele din mediul urban ce ar urma să fie achiziționate sau construite trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică, iar cele din mediul rural în una dintre clasele A, B, C sau D de eficiență energetică.

Nou ansamblu rezidential, intr-o zona turistica

Particularitatea acestui proiect legislativ este dată de faptul că beneficiarilor li se va acorda o reducere a datoriei în cuantum de câte 50.000 de lei pentru fiecare copil născut sau adoptat pe durata contractului, explică inițiatorii.

Contractul de împrumut fără dobânda ar urma să fie încheiat pentru o perioadă de maxim de 30 ani de la data semnarii contractului.

Beneficiarii sprijinului vor putea opta pentru suspendarea plății ratelor timp de maximum 6 ani pe toată perioada contractuală.

Sprijinul acordat de stat prin program în vederea achiziției sau construirii unei locuințe va putea fi utilizat pentru:
a) plata prețului locuinței fără contractarea unui credit bancar;
b) plata avansului în vederea obținerii unui credit bancar;
c) plata prețului terenului pe care se va construi locuința.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus