Solplanet x AeroFix

Va fi finalizat programul strategic pentru dezvoltarea aeroportului Henri Coanda

Guvernul a actualizat calendarul de implementare a Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti.

Astfel, termenul de implementare a etapei a III-a Programului, respectiv realizarea lucrărilor, este 2028, prin decalarea cu 6 ani a termenului inițial.

Calendarul actualizat se concentrează pe ultima etapă, Etapa a III-a, ce cuprinde realizarea lucrărilor.

În calendarul actualizat este propus anul 2021 ca an de debut al activităților care vor conduce la finalizarea Programului strategic.

Această etapă cuprinde și realizarea conexiunilor terestre care vor asigura accesul în zona de est a aeroportului, respectiv în realizarea conexiunii pentru două moduri de transport, rutier și feroviar.
Prin actualizarea etapelor de realizare a Programului Strategic se vor crea
premisele pentru corelarea acestuia cu implementarea obiectivelor de investiții în infrastructura rutieră prin care se va realiza conectarea aeroportului la rețeaua de autostrăzi.

Etapa a III-a a calendarului, cuprinsă între ianuarie 2021 – 31 decembrie 2028, are în vedere realizarea lucrărilor din cadrul Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare și este împărțită astfel:
* Ianuarie 2021 – 31 Decembrie 2027: Obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor necesare în vederea demarării lucrărilor;
* Ianuarie 2021 – 31 Decembrie 2028: Dezvoltarea infrastructurilor de transport terestru în vederea asigurării accesului în zona de est a Aeroportului Internaţional Henri Coandă – Bucureşti;
* Ianuarie 2021 – 31 Decembrie 2028: Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare necesare prelucrării traficului de pasageri prin realizarea unui nou terminal şi a sistemului de căi de rulare şi platforme necesar;
* Ianuarie 2021 – 31 Decembrie 2028:

-Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare necesare prelucrării traficului de mărfuri şi poştă prin realizarea unei platforme multimodale cargo;
-Realizarea unui parc tehnologic high-tech pentru dezvoltarea activităţilor conexe transportului aerian.

Centru logistic extins, investitie a unei multinationale

Menționăm faptul că pentru intervențiile necesare, în anul 2021 au fost deja demarate activități aferente etapei de Obținere a avizelor, acordurilor şi autorizațiilor necesare în vederea demarării lucrărilor.

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a obținut Avizul de mediu pentru Programul strategic și a fost implicată activ în pregătirea proiectelor de realizare a conexiunilor rutiere și feroviare, etape care se desfășoară prin CNAIR și CFR.

Totuși, toate avizele, acordurile și autorizațiile nu pot fi obținute decât după introducerea terenurilor expropriate în inventarul bunurilor din domeniul public al statului și concesionarea către CNAB.
În prezent, CNAB a demarat acțiunea de introducere a terenurilor în inventarul bunurilor din domeniul public al Statului și concesionarea către CNAB.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus