Oferte locuri de munca top

Achizitii publice, autorizatii: Prevederi modificate pentru urgentarea proiectelor de infrastructura

Vor fi modificate mai multe prevederi legate de achizițiile publice, exproprieri și autorizații care vor ajuta la implementarea într-un termen mai scurt a proiectelor de infrastructură rutieră.

Acestea vor fi introduse pentru atingerea obiectivelor asumate prin PNRR, pentru o implementare mai rapidă a proiectelor de infrastructură de transport de interes național.

Schimbările urmează să fie aprobate printr-o Ordonanță de Urgență.

Redăm mai jos câteva dintre aceste noi prevederi.

Achiziții publice

Conform proiectului, urmează să fie introdusă noțiunea de reziliere independentă de culpa autorității contractante, la situațiile pentru care se poate demara o procedură fără publicarea în prealabil a unui anunț de participare.

Această prevedere este necesară dat fiind că astfel de situații generează imposibilitatea lansării unei noi licitații având în vedere stadiul fizic și termenul extrem de mare pe care îl implică lansarea și finalizarea unei noi licitații, care poate duce la pierderea finanțării contractului.

De asemenea, va fi modificat termenul de constituire a garanției de bună execuție, de la 5 zile la 15 zile de la data semnării contractului de achiziție publică/ contractului subsecvent.

Proiect pentru extractia a aproape 800 mii mc de agregate minerale

Exproprieri

Ca urmare a emiterii autorizației de construire aferente infrastructurii de transport de interes național, pentru construcțiile aflate pe terenurile situate pe coridorul de expropriere nu va mai fi necesară emiterea autorizației de desființare.

Prin măsura preconizată se urmărește scurtarea termenului în care Antreprenorul poate să demareze efectiv construcția unui obiectiv.

De multe ori în culoarul de expropriere se regăsesc construcții, care prin decizia de expropriere devin proprietate publică a statului, dar care nu pot fi demolate decât prin obținerea unui certificat de urbanism și cu respectarea întregii proceduri prevăzută de Legea nr. 50/1991.

Alte propuneri pentru urgentarea proiectelor de infrastructură de transport de interes național

Pentru emiterea într-un termen mult mai scurt a certificatului de urbanism, a avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, autorizației de construire și a actelor de reglementare în domeniul mediului, astfel încât execuția efectivă a unui obiectiv de investiții în infrastructura de transport de interes național, să nu mai fie amânată cu perioadele lungi de timp în care se obțin aceste avize, se propun următoarele măsuri:

* Autoritățile competente care emit avize solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv cele referitoare la relocările de utilități, precum și autoritatea competentă pentru emiterea autorizației de construire, vor avea obligația eliberării certificatelor/avizelor/autorizației, în termen de 15 de zile calendaristice de la data depunerii notificării eliberării acestora de către beneficiarul lucrărilor.

* Autoritățile competente pentru protecția mediului vor avea obligația de eliberare a actelor de reglementare în termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii documentației aferente de către beneficiarul lucrărilor.

* Prin certificatul de urbanism vor fi solicitate avizele/acordurile care se referă strict la tipul de lucrări necesare pentru realizarea proiectului de infrastructură, fiind interzisă solicitarea de avize/acorduri care nu au temei tehnic şi legal în raport cu obiectul proiectului.

* În termen de 15 de zile calendaristice de la data depunerii notificării eliberării acestora, autoritățile competente care emit avize solicitate prin certificatul de urbanism, precum și cea competentă pentru emiterea autorizației de construire, pot transmite, o singură dată, certificatele, avizele, autorizațiile de construire, condiționate, motivate temeinic din punct de vedere tehnic și economic, după caz.

* În situația în care certificatele, avizele sau autorizațiile de construire nu sunt emise în condițiile și termenele antemenționate, documentația depusă de către beneficiarul lucrării se consideră asumată de autoritățile/entitățile competente în emiterea acestora.

În această situație, autoritățile competente au obligația de emitere, în 5 zile calendaristice de la epuizarea termenului de 15 zile, a certificatelor, avizelor sau autorizațiile de construire.

În situația în care certificatul de urbanism, avizele solicitate prin certificatul de urbanism sau autorizația de construire nu se emit nici după epuizarea acestui termen de 5 zile, documentația depusă de beneficiarul lucrării de infrastructură de transport de interes național ține loc de certificat/aviz/autorizație.

 

Descărcați aici Proiectul OUG

 

Login Required

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus