Urare Craciun 2024

Urbanism, autorizarea lucrarilor si achizitiile publice prin consortiu administrativ

Primăriile și consiliile județene care nu au personal specializat vor putea să apeleze la alte unități adminstrativ-teritoriale pentru a-și putea realiza atribuțiile legate de amenajarea teritoriului, urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții și derularea achizițiilor publice, printre altele.

Problemele UAT-urile sunt locurile vacante din posturi precum secretar general, arhitect/arhitect-șef, contabil, consilier juridic, specialist în achiziții publice.

La începutul anului 2021, din totalul funcțiilor publice la nivel local de 98.713, ponderea funcțiilor publice vacante și temporar vacante era de aproximativ 20%.

Noua măsură face parte din modificările cuprinse în PNRR, care vizează reglementarea regimului juridic al organizării și funcționării consorțiilor administrative pentru îmbunătățirea eficienței serviciilor publice și implementării investițiilor.

Astfel, conform unui proiect de lege, va fi creat un nou mecanism de cooperare/asociere între unitățile administrativ-teritoriale, prin care vor fi constituite consorțiile administrative, fără personalitate juridică.

Mai exact, prin acordul de asociere într-un consorțiu administrativ, unitățile administrativ – teritoriale care nu dispun de capacitate administrativă la nivel de personal specializat în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege vor mandata una sau mai multe unități administrativ-teritoriale membre să le sprijine în realizarea acestor atribuții.

Printre atribuțiile care pot fi exercitate prin intermediul consorțiilor administrative se numără:

  • amenajarea teritoriului;
  • urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții;
  • derularea de achiziții publice;
  • inițierea și realizarea de investiții în contextul SDTR și PNRR (portofoliu de proiecte, implementare proiecte);
  • servicii de asistență socială (derularea de anchete sociale, protecția copilului etc.);
  • servicii juridice;
  • servicii financiare, CFP;
  • servicii de gestiune a resurselor umane;
  • administrarea taxelor și impozitelor locale;
  • activități privind registrul agricol;
  • activități de stare civilă;
  • activități în domeniul digitalizării și serviciilor electronice;
  • alte atribuții aparținând unităților administrativ-teritoriale.

Personalul din unitățile administrativ-teritoriale membre ale unui consorțiu administrativ nominalizat să îndeplinească activități în cadrul consorțiului vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu 20% pentru fiecare unitate administrativ-teritorială beneficiară.

În prezent, cel mai utilizat mecanism de asociere dintre unitățile-administrativ-teritoriale este reprezentat de asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI).

ADI sunt create în scopul realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice.

Pornind de la acest scop ADI au, prin efectul legii, personalitatea juridică, fiind organisme de drept privat cu organe de conducere și aparat propriu.

Cu toate acestea, în legislația actuală nu există un mecanism de cooperare/asociere între unitățile administrativ-teritoriale, prin care acestea să se sprijine reciproc, prin intermediul propriului personal care deține abilitățile necesare exercitării atribuțiilor prevăzute de lege.

 

Descărcați aici Proiectul de Lege

 

Login Required

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus