Oferte locuri de munca top

Cum pot fi reabilitate companiile sanctionate pentru trucarea de licitatii

Modalitățile prin care o companie, sancționată pentru participarea la o înțelegere de tip cartel vizând trucarea de licitații, poate fi reabilitată dacă se află în situația de a fi exclusă de la o procedură de atribuire au fost clarificate într-o opiniie comună a Consiliului Concurenței și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Pentru a-și demonstra în concret credibilitatea prin raportare la motivele de excludere de la procedura de atribuire, operatorul economic poate furniza autorității contractante decizii emise de Consiliul Concurenței în ultimii 3 ani, prin care se constată aplicarea unui regim sancționator mai favorabil operatorului economic.

Aceasta ca urmare a aplicării politicii de clemență și/sau a procedurii de recunoaștere a faptei anticoncurențiale.

De asemenea, operatorul economic poate furniza și dovada implementării efective a unui program de conformare cu legislația din domeniul concurenței.

Acest program trebuie să fie elaborat conform Ghidului Consiliului Concurenței privind conformarea cu regulile de concurență și să cuprindă măsuri clare cu privire la prevenirea săvârșirii unor fapte de tip cartel care vizează trucarea licitațiilor.

Autoritățile contractante, aplicând principiul proporționalității, au libertatea de a evalua, de la caz la caz, măsurile luate de operatorii economici şi dovezile în susținerea acestora, ţinând seama de gravitatea şi circumstanţele particulare ale abaterii avute în vedere, în funcție de particularitățile situației care face obiectul analizei.

Autoritățile contractante pot solicita sprijinul Consiliului Concurenței, de la caz la caz, atunci când consideră necesar.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul entităților contractante care fac evaluarea, Consiliul Concurenței va publica pe pagina proprie de internet o listă actualizată, care va cuprinde denumirea operatorilor economici care au fost părți implicate în investigații care au privit fapte de tip cartel de trucare de licitații, deciziile de sancționare, precum și mențiuni cu privire la modalitatea de cooperare cu autoritatea, respectiv prin aplicarea politicii de clemență sau de recunoaștere pentru fiecare operator economic.

Autoritatea contractantă are obligația de a exclude din procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor de achiziții sectoriale, a contractelor de concesiuni de lucrări și contractelor de concesiuni de servicii, operatorul economic care a comis o abatere profesională gravă ce îi pune în discuție integritatea, noțiunea ”abatere profesională gravă” incluzând şi încălcarea regulilor de concurență de tip cartel care vizează trucarea licitațiilor.

 

Login Required

Castigator desemnat dintre 16 asocieri de firme si in pofida unor contestatii

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus