Urare Craciun 2024

Bani nerambursabili pentru monitorizarea consumului de energie

Producătorii de materiale de construcții încă mai pot depune cereri de finanțare a proiectelor de monitorizare a consumului de energie.

Aceasta pentru că a fost prelungită perioada de depunere a proiectelor de către  societățile din industria extractivă și industria prelucrătoare, inclusiv producătorii de materiale, care au consumul de energie de peste 1.000 tep/an.

Este vorba de apelul de proiecte pentru monitorizarea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali, aferent POIM.

Termenul limită de depunere a cererilor a fost prelungit până la 31 mai 2022, conform unui ordin al Ministerului Investițiilor. Apelul, lansat în luna august 2021, fusese inițial valabil până la 28 februarie 2022.

Vă amintim faptul că proiectele propuse pot fi finanțate dacă cuprind următoarele activităţi eligibile:

* Pregătirea proiectului (elaborarea studiilor, obţinerea avizelor, autorizaţiilor etc);

* Managementul proiectului, auditul proiectului;

* Informare şi publicitate.

* Achiziţionarea şi implementarea sistemului de monitorizare a consumului de energie la nivelul platformei industriale, respectiv:

– Sisteme de monitorizare (hardware şi software): senzori pentru instrumente de măsură şi/sau instrumente de măsură şi dispozitive de control pentru date de proces industrial;

– RTU (Remote Terminal Units) – Unitate de prelevare date din proces industrial sau din câmp, sistem de comunicare date, staţie;

– Sistem de comunicare date;

– Staţie master (staţia la care ajung toate comunicaţiile şi care este legată de toate echipamentele şi subsistemele);

– Sistem computerizat de prelucrare a datelor, recomandare a unor soluţii sau acţiuni şi/sau optimizarea acestor acţiuni.

– Alte echipamente, numai dacă sunt necesare implementării proiectului (ex. autolaboratoare de măsurări energetice, analizoare de gaze, etc).

Solicitanţii eligibili

Sunt eligibile societăţile cu personalitate juridică din industrie cu consumuri de peste 1.000 tep/an care trebuie să implementeze sisteme de monitorizare în vederea identificării rapide a soluţiilor non-cost de reducere a consumurilor şi care trebuie să deţină un instrument puternic de urmărire şi cuantificare a efectelor pozitive ale aplicării măsurilor de creştere a eficienţei energetice.

Valoarea maximă eligibilă a finanţării nerambursabile acordate pentru o întreprindere unică (indiferent de tipul acesteia – mică, mijlocie sau mare) nu poate depăși echivalentul în lei a 200.000 euro, calculat la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus