Prețurile aluminiului s-au menținut marți la Bursa de Metale din Londra, oscilând sub nivelul record atins în sesiunea anterioară, în condițiile în care sancțiunile crescânde împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei au exacerbat îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu acest metal.
Prețul aluminiului pe trei luni a crescut cu 0,8%, la 3.396 de dolari pe tonă, după ce luni a atins un record de 3.525 de dolari. Contractul a înregistrat, de asemenea, în februarie cel mai mare salt lunar de 11,5%, din 2018 și până în prezent.
Cel mai tranzacționat contract de aluminiu din aprilie la Shanghai Futures Exchange a încheiat tranzacționarea în timpul zilei cu un plus de 0,4% la 3.601 de dolari pe tonă.
„Conflictul Rusia-Ucraina continuă să alimenteze o creștere a prețurilor mărfurilor, deoarece intensificarea sancțiunilor occidentale amenință să perturbe comerțul”, a spus TD Securities într-o notă, adăugând că oprirea livrărilor de la fabrica de alumină din Ucraina amenință să perturbe exporturile rusești de aluminiu.
Producătorul rus de aluminiu Rusal a oprit producția la rafinăria de alumină Nikolaev din Ucraina, invocând provocări logistice la Marea Neagră și zona înconjurătoare.
Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni celor mai importante companii, oligarhi și oficiali din Rusia, inclusiv președintelui Vladimir Putin însuși.
Discuțiile de încetare a focului care au avut loc luni nu au reușit să ajungă la un progres, iar negociatorii nu au spus când va avea loc o nouă rundă de discuții.
„O creștere bruscă pe termen scurt a metalelor de bază pare a fi o idee îndepărtată, deoarece investitorii ar putea considera în continuare metalele ca fiind refugii sigure mai bune decât acțiunile sau mărfurile”, a declarat Kunal Sawhney, director executiv la firma de cercetare Kalkine.
Prețurile metalelor, în creștere
* Cuprul LME a crescut cu 0,6% la 9.941 USD pe tonă, nichelul a crescut cu 1,2% la 24.565 USD, zincul a crescut cu 0,8% la 3.693,5 USD și staniul a crescut cu 0,9% la 45.650 USD. Plumbul a crescut cu 0,6% la 2.401 de tone de dolari, vârf atins în noiembrie 2021.
* Producția de cupru din Chile, cel mai mare producător mondial de metal, a scăzut cu 7,5%, la 429.923 de tone în ianuarie, a anunțat luni agenția de statistică a țării.
* Activitatea fabricilor din China, cel mai mare consumator de metale, s-a extins în mod neașteptat în februarie, pe măsură ce noile comenzi au venit, indicând o anumită rezistență a economiei, chiar dacă presiunea crește și invazia Rusiei în Ucraina sporește incertitudinea globală.