Urare Craciun 2024

Ce proiecte de legi va propune Ministerul Dezvoltarii in acest an

În programul legislativ pe anul 2022, Ministerul Dezvoltării a inclus mai multe modificări legislative legate de intervențiile asupra clădirilor și de amenajarea teritoriului.

Ministerul trebuie să ia toate măsurile necesare în vederea promovării proiectelor de legi în termenele asumate.

Propuneri legislative ale MDLPA pentru anul 2022:

* Proiect de Lege pentru modificarea OUG nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, termen asumat luna martie 2022

Va fi optimizat cadrul legislativ și normativ care să sprijine implementarea investițiilor în tranziția spre clădiri verzi și reziliente.

* Proiect de Lege privind zonele metropolitane, plănuit pentru luna iunie 2022

La nivel metropolitan nu există un cadru legislativ coerent privind atribuțiile precise și limitele de competență în gestionarea serviciilor publice.

În plus, în lipsa unor principii clare privind contribuția membrilor, asociațiile intercomunitare sunt dominate de centrele metropolitane în ceea ce privește contribuția la investiții, în timp ce comunitățile mai mici nu au cofinanțarea necesară pentru participarea la implementarea proiectelor cu relevanță metropolitană.

De asemenea, considerațiile politice interferează adesea cu implementarea proiectului la nivel metropolitan.

Intrarea în vigoare a Legii pentru zonele metropolitane va asigura tranziția către o restructurare a rețelei de localități, promovând o abordare eficientă și coerentă în raport cu necesitățile și tendințele actuale.

Locuri de munca in constructii

* Proiect de Lege privind aprobarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, plănuit pentru luna iunie 2022

Prin intermediul Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, legislația și normele metodologice din domeniile amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor precum și prevederile specifice din domeniile conexe (mediu, energie, transporturi, cadastru, proprietate, zone construite protejate și monumente istorice, gestiunea riscurilor naturale şi industriale etc.) vor fi corelate, simplificate, îmbunătățite și reunite într-o structură unitară astfel încât orice persoană fizică sau juridică să cunoască și să aplice corect prevederile legale în materie.

*Proiect de Lege privind instituirea măsurilor pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, plănuit pentru luna martie 2022
Pe lângă prevederile referitoare la expertizarea tehnică a clădirilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice, aflate în patrimoniul instituțiilor publice, este prevăzută și introducerea de prevederi pentru clădirile cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic.
În vederea accelerării acțiunilor necesare cunoașterii problematicii și oferirii unor instrumente obiective, dar rapide, de prioritizare, se va introduce o metodă complexă de evaluare progresivă în două trepte de evaluare a riscului seismic în România.

Astfel, se va trece de la cea actuală, realizată într-o singură etapă – expertiza tehnică, care presupune eforturi financiare și tehnice substanțiale, la o abordare graduală care ghidează deciziile privind investițiile în planificarea intervențiilor la scară larg.
Va fi introdusă evaluarea vizuală rapidă ca etapă premergătoare realizării expertizei tehnice, în scopul obținerii unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit. Aeasta pentru a caracteriza tipurile reprezentative de clădiri și a facilita prioritizarea intervențiilor în cadrul diferitelor programe.

Evaluările vizuale rapide efectuate la nivel regional, local și zonal vor fi utilizate de către autoritățile locale, pentru a prioritiza și a selecta intervențiile.

Evaluarea vizuală rapidă se va realiza prin inspecția vizuală din exteriorul clădirii, acolo unde nu au fost efectuate lucrări de reabilitare termică, de către personal calificat, care nu necesită atestare profesională suplimentară.
Va fi interzisă precizarea cu privire la interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenție.
Va fi introdusă obligativitatea autorităților locale de a transmite, către MDLPA, rapoartele anuale privind acțiunile întreprinse pentru reducerea riscului seismic al clădirilor existente.

Vor fi finanțate acțiuni de reducere a riscului seismic de la bugetul de stat la clădirile multietajate cu destinația principală de locuință, precum și la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI sau RsII.
Acest program va fi transformat dintr-un unul cu caracter anual într-un program multianual.

Finanțarea nerambursabilă de la bugetul de stat, inclusiv finanțarea acordată pentru persoanele juridice, proprietari ai spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință, se va acorda în baza unei scheme de ajutor de stat.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus