INOVECO este activa pe piata geosinteticelor din Romania de la inceputul anilor ’90. Prin departamentul de Materiale pentru Constructii, oferim o gama larga de produse inovatoare si avem in portofoliu proiecte de infrastructura mediului in toata tara.
Geogrilele triaxiale – caracteristici
Era firesc ca dupa geogrilele mono si biaxiale gandirea inovativa a producatorului sa ofere o capacitate sporita de acoperire a planului de eforturi si deformatii. Pastrand aceleasi reguli topologice de congruenta si automorfism, dar si caracterul rigid al nodurilor, prin dispunerea geogrilelor dupa trei directii decalate intre ele cu cate 60° se obtin asa numitele geogrile triaxiale (Fig.1). Performanta este tehnologica deoarece cu cateva decenii in urma, intinderea simultana dupa numai doua directii perpendiculare constituia o problema.
Fig. 1 Axonometria geogrilelor triaxiale
Performanta mecanica este ilustrata foarte sugestiv prin comparatia dintre capacitatea portana sub forta concentrata a geogrilei biaxiale cu albastru si cea a geogrilei triaxiale cu rosu. Aici este vorba de capacitatea de acoperire care in cazul geogrilelor triaxiale are o acoperire mult mai mare decat cea a geogrilelor biaxiale (Fig.2). Consecinta acestei inovatii este de natura economica. La lucrari de structuri de sprijin geogrilele monoaxiale raman in continuare cele mai eficiente.
Figura 2. Acoperirea radiala la geogrila biaxiala, albastru si geogrila triaxiala, rosu
Proprietati multidirectionale
Distributia de sarcina este de tridimensionala in natura si actioneaza radial la toate nivelurile in agregat. Pentru ca un strat stabilizat sa fie eficient, acesta trebuie sa aiba capacitatea de a distribui sarcina la 360 de grade. Pentru a asigura o performanta optima, consolidarea geogrile intr-un strat stabilizat mecanic ar trebui sa aiba o rigiditate radiala mare de-a lungul celor 360 de grade. Geogrilele biaxiale au rigiditate la intindere in principal pe doua directii.
Figura 3. Distribuția încărcării la 360 de grade
Geogrilele triaxiale au trei directii principale de rigiditate, care sunt sporite suplimentar de catre geometria lor triunghiulara rigida. Acest lucru produce o structura semnificativ diferita de orice alt tip de geogrile si ofera rigiditate ridicata la 360 de grade. Un produs cu adevarat multi-directional cu proprietati aproape izotrope.
Figura 4. Încleștarea și confinarea geogrilei triaxiale
Intr-un strat stabilizat mecanic, particulele de agregate se inclesteaza in geogrila si sunt confinate in aperturi, creand un material compozit cu caracteristici imbunatatite de performanta. Proprietatile structurale ale stratului stabilizat mecanic sunt influentate de amploarea si profunzimea zonele inchise. Forma si grosimea nervurilor geogrilei si structura globala a geogrilei triaxiale are o influenta directa asupra gradului de izolare si eficienta a stratului stabilizat. Geogrila triaxiala imbunatateste magnitudinea confinarii si creste adincimea zonelor confinate.
Performanta tehnologica cu geogrilele triaxiale
Contributia structurala adusa de geogrila triaxiala este de stabilizare a pamantului folosit la drumuri si zone supuse la trafic pentru a crea un strat stabilizat mecanic. Particulele de material granular se inclesteaza in geogrila si se confineaza in aperturile geogrilei rigide, creand un material compozit imbunatatit avand caracteristici de performanta superioare.
Figura 5. Geogrila triaxială ușor de instalat.
Geogrilele au fost folosite inca de la inceputul anilor 1980 pentru armarea agregatului in drumuri construite peste turba. In Romania am inceput sa folosim geogrila triaxiala pentru proiecte de parcuri eoliene din anul 2008, iar primul mare proiect a fost Parcul Eolian Fantanele. De atunci pana astazi, numeroase proiecte au fost construite folosind geogrila triaxiala.