Cele mai presante probleme identificate de companii au fost analizate în cadrul unui raport al Băncii Naționale a României făcut public în luna decembrie a acestui an.
În topul celor mai prezente probleme întâmpinate de firme se clasează cele legate de costurile de producție.
Greutățile au fost generate de creșterea semnificativă a prețurilor în industria energetică.
De asemenea, a contribuit nefast și majorarea cotațiilor materiilor prime și materialelor, ca urmare a perturbărilor ce vizează lanțurile de aprovizionare și de producție la nivel global.
Nu în ultimul rând au avut influențe negative incertitudinile privind evoluția pandemiei.
Cheltuielile cu personalul
În același timp, cheltuielile cu personalul continuă să ridice dificultăți firmelor autohtone, cu precădere de la începutul pandemiei. Aceasta cu toate că în cel de-al doilea trimestru al anului curent s-a temperat creșterea costurilor unitare cu forța de muncă.
Pe fondul evoluției economice favorabile, costurile unitare cu forța de muncă s-au diminuat cu 1,8% comparativ cu 3,1% în primul trimestru al anului.
Costurile cu forța de muncă reprezintă de departe cea mai importantă problemă pentru companiile din sectorul agricol, urmat de industrie.
În cazul celei din urmă, singurele ramuri în care dinamica productivității a depășit-o pe cea a salariilor au fost industria farmaceutică, metalurgia, industria calculatoarelor și a produselor electronice și sectorul de fabricare a altor mijloace de transport.
Penuria de personal calificat
Cea de-a treia cea mai presantă problemă pentru companiile autohtone, disponibilitatea forței de muncă calificate, este mai accentuată pentru firmele din agricultură, fiind raportată de 56% dintre companiile din acest sector.
Deși evoluțiile recente au semnalat o ameliorare a situației, reintensificarea pandemiei coroborat cu intensificarea penuriei de forță de muncă calificată rămân riscuri dinspre piața muncii.
Alte probleme
Accesul la finanțare (15%) și aspectele legate de procesul de insolvență (12%) afectează în cea mai mică măsură firmele.
Instituțiile de credit autohtone au menținut nemodificate standardele de creditare în cazul împrumuturilor și liniilor de credit acordate companiilor nefinanciare.
Această evoluție a fost constatată atât la nivel agregat, cât și la nivelul IMM și al corporațiilor, indiferent de maturitate.
Similar situației la nivelul zonei euro, în această rundă de sondaj, întreprinderile de toate dimensiunile, în special firmele mari, au raportat lipsa forței de muncă calificate ca preocupare dominantă pentru activitatea lor, în timp ce accesul la finanțare a fost printre obstacolele cele mai puțin raportate.
Există, totuși, mici diferențieri în identificarea problemelor presante în funcție de dimensiunea companiei.
Astfel, pentru întreprinderile mici și mijlocii, factorii cu cel mai important impact indicați sunt costurile de producție (47%), în timp ce în cazul corporațiilor costurile cu personalul (54%) și disponibilitatea forței de muncă (47%) ridică probleme semnificative.
Merită a fi menționat faptul că în cazul companiilor de mari dimensiuni, accesul la finanțare a fost raportat ca fiind problema cel mai puțin presantă (9%, față de 16 % în cazul IMM).
Potrivit raportului BNR, în țara noastră, cele mai presante probleme ale companiilor sunt costurile de producție (47%), cheltuielile cu personalul (44%), disponibilitatea forței de muncă calificate (38%), concurența și lipsa cererii (34%).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021