Companiile aflate în dificultate vor avea acces mai ușor la măsurile de restructurare preventivă, chiar de la primele semne de apariție a problemelor financiare.
Soluțiile au fost propuse în cadrul unui proiect de lege, după ce oficialii au primit mai multe propuneri și observații în etapa de consultare publică.
Conform documentului, va exista posibilitatea avertizării timpurii a debitorilor asupra existenței unor circumstanțe ce ar putea conduce la insolvență și asupra necesităţii de a acționa fără întârziere.
Totodată, va fi prevenită ieșirea din circuitul economic a companiilor viabile şi să se stimuleze reluarea activității economice a companiilor care întâmpină dificultăți financiare sau care au trecut printr-o insolvenţă.
Ce aduce nou proiectul de lege
Urmează să fie introdusă o nouă procedură de pre-insolvență – numită acord de restructurare preventivă – și modificarea substanțială a procedurii concordatului preventiv.
Noua procedură a fost concepută a se adresa debitorilor aflați într-o fază incipientă a stării de dificultate, în care nu se resimte încă presiunea creditorilor (prin declanșarea unor executări silite), dar în care indicatorii de natură financiară și/sau non-financiară semnalează deja nevoia de a interveni pentru a preveni o situație de insolvență. Procedura este în cea mai mare parte extrajudiciară, negocierile debitorului cu creditorii fiind desfășurate out-of-court (negocieri extrajudiciare), fără existența unor constrângeri de timp sau procedurale, instanța fiind sesizată abia la final, când acordul de restructurare a fost aprobat de creditori, cu majoritățile prevăzute de Directivă.
Dacă starea de dificultate este mai serioasă, fiind previzibilă declanșarea urmăririi de către creditori sau au fost deja începute executări silite individuale, debitorul are la dispoziție o procedură de restructurare complexă, concordatul preventiv.
În cadrul acesteia, în vederea facilitării negocierii unui plan de restructurare, debitorul beneficiază de o suspendare a executărilor silite individuale pe o perioadă de 3 luni, cu posibilitatea prelungirii, în condiții limitativ prevăzute de lege şi cu garanții adecvate pentru creditori.
În proiectul de lege sunt corectate elementele ce împiedicau funcționarea concordatului, identificate de practică, doctrină sau semnalate de mediul de afaceri, inclusiv pe durata consultării publice.
Odată adoptată legislația, antreprenorii români ar trebui să beneficieze de proceduri mai clare – reglementate extensiv şi sistematic, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendare a executărilor silite.
În același timp, creditorii vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanțelor în proceduri declanșate timpuriu, încă de la primele semne de dificultate.
În plus, va fi încurajată acordarea de finanțări pentru susținerea afacerii și va cuprinde prevederi menite să elimine blocajele care împiedică sau tergiversează aprobarea unor soluții de redresare.
Descărcați aici Proiectul de Lege
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021