Antreprenorul general Concelex este singurul constructor din România care și-a neutralizat emisiile de carbon în anul 2020, reducându-și astfel impactul asupra mediului. Printr-un demers început încă din 2016, compania continuă strategia „Zero emisii de carbon”, finanțând în prezent proiectul Rainforest Community din Peru, o inițiativă împotriva defrișărilor din bazinul Amazonului, certificată de Verified Carbon Standard și The Climate, Community & Biodiversity (CCB) Standards. Sectorul construcțiilor are un impact semnificativ asupra mediului, fiind responsabil pentru 36% din emisiile de carbon la nivel european și 39% la nivel mondial.
Asigurând servicii integrate în domeniul construcțiilor pentru clădiri, inginerie civilă, infrastructură și energie, Concelex își continuă politica de sustenabilitate calculând și echivalând emisiile anuale de carbon. Emisiile de carbon rezultate din activitatea companiei sunt calculate de parteneri externi autorizați – First Climate și Carbon Expert. Sunt luate în considerare emisiile directe din arderea combustibililor fosili de către flota de vehicule a companiei, emisiile indirecte rezultate din consumul de energie electrică, precum și alte emisii indirecte rezultate din călătoriile de afaceri și naveta angajaților. Amprenta de carbon rezultată este apoi compensată prin investirea într-un număr echivalent de credite de carbon asociate acestui proiect forestier, proiect cu multiple beneficii de mediu și sociale.
Proiect de 100.000 hectare de pădure tropicală, sprijinit prin demersul Concelex
Compensarea emisiilor de dioxid de carbon se bazează pe contribuția financiară proporțională cu tonele de dioxid de carbon emise care nu au putut fi reduse prin alte mijloace. Proiectul selectat pentru a fi susținut anul acesta este Rainforest Community Project din Peru, o inițiativă care reunește o comunitate de sute de familii care recoltează nuci de Brazilia în Bazinul amazonian peruvian. Proiectul luptă împotriva defrișărilor ilegale, generând în același timp venituri în mod sustenabil pentru comunitățile locale, prin gestionarea a două domenii forestiere de peste 100.000 hectare de pădure tropicală. Finanțarea proiectului prin achiziționarea de certificate de carbon contribuie la supravegherea eficientă împotriva defrișărilor.
„An de an, ducem misiunea companiei – aceea de a livra <<excelența în construcții>> -, un pas mai departe. Aderăm la conceptul green business tocmai pentru a ne lăsa amprenta nu doar prin construcțiile pe care le ridicăm, ci și asupra mediului, în mod sustenabil. O strategie cum este <<Zero emisii de carbon>>, inițiată în Concelex începând cu 2016, vine în întâmpinarea directivelor europene care urmăresc reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în toate sectoarele”, declară Daniel Pițurlea, Președinte Concelex.
Procesul de calcul al emisiilor de carbon este gestionat în prezent de Carbon Expert și First Climate, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii în domeniile managementului dioxidului de carbon și al energiei verzi. Cu peste 20 de ani de experiență pe piață, compania sprijină sute de companii la nivel global pentru a-și atinge obiectivele climatice.
„Fără angajamentul voluntar al sectorului privat, scopul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală considerabil sub 2°C este de neatins. Angajându-se să ia măsuri față de schimbările climatice, Concelex contribuie la lupta împotriva încălzirii globale, iar First Climate va fi bucuros să sprijine și să le faciliteze demersurile în continuare”, spune Julia Lobenwein, Climate Neutral and Green Energy Expert în cadrul First Climate.
Efortul de a compensa amprenta de carbon a companiei prin susținerea unui proiect de protejare a climei vine în Concelex în completarea unui plan de management prin care antreprenorul general își reduce impactul asupra mediului. Astfel, măsurile sustenabile includ colectarea selectivă a deșeurilor din șantiere, realizată exclusiv de firme autorizate, precum și monitorizarea factorilor de mediu prin efectuarea periodică de analize a apei folosite.
La nivel european, Uniunea Europeană vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, o ţintă care va necesita ca emisiile să scadă mai rapid în toate sectoarele, de la agricultură şi până la industria grea. Sectorul construcțiilor are un impact semnificativ asupra mediului, fiind responsabil pentru 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de dioxid de carbon, conform statisticilor.
În plus, o temă-cheie discutată la summit-ul COP26, un summit global organizat de Națiunile Unite, despre schimbările climatice și despre modul în care țările intenționează să le abordeze, este impactul semnificativ al domeniului construcțiilor în Europa și influența sa esențială pentru combaterea schimbărilor climatice. Sectorul construcțiilor este responsabil pentru 39% din emisiile globale și pentru 35% din consumul global de energie, jucând un rol major în lupta și cursa pentru decarbonizare.
Despre Concelex:
Fondată în anul 1994 și cu peste 27 de ani de experiență în construcții, Concelex este un business privat de familie, oferind servicii de antrepriză generală. Cu sediul în București, compania asigură servicii integrate în domeniul construcțiilor – clădiri, inginerie civilă, infrastructură și energie – pentru clienți din sfera publică și privată. Concelex este prezentă la nivel național, dar desfășoară operațiuni și în alte state din UE, precum Germania și Austria.
Susținută de o echipă de peste 700 de profesioniști și un portofoliu variat de clienți, proiectele companiei includ lucrări de amploare, precum ansamblurile rezidențiale Parcului20 și Arbo Residence, stadioanele Steaua și Rapid, lucrări de reabilitare termică a blocurilor în mai multe sectoare ale Bucureștiului, proiecte dedicate sectorului educațional, energetic (NuclearElectrica Cernavodă) sau cultural (Catedrala Ortodoxă – Munchen/ Germania etc.). Concelex este primul și singurul antreprenor general „Carbon-neutral” din România.