Urare Craciun 2024

Cum ar putea fi finantata reabilitarea structural-arhitecturala a cladirilor istorice

În curând autoritățile locale ar putea avea posibilitatea să cofinanțeze lucrările de reabilitare a mai multor clădiri istorice.

Aceasta ca urmare a unei noi propuneri legislative care a trecut ieri de Senat.

Propunerea a primit 109 voturi pentru, 12 voturi împotrivă și o abținere, urmând să intre în dezbatere la Camera Deputaților.

Astfel, finanţarea executării lucrărilor de intervenţie pentru restaurare va putea fi asigurată astfel:

* maximum jumătate din fondurile aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale/centrale sub formă de grant;

* minimum jumătate din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

De asemenea, cuantumul cofinanţării va fi stabilit de administraţia publică locală pentru fiecare lucrare de intervenţie executată prin cofinanţare.

Aceasta în baza unui punctaj rezultat prin confruntarea proiectului supus finanţării cu o listă de criterii obiective stabilită prin hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Modificările au fost propuse pentru a permite autorităților publice locale să cofinanțeze reabilitările clădirilor istorice în funcție de bugetul avut la dispoziție și în funcție de numărul clădirilor care necesită astfel de intervenții.

Implicarea autorităților ar putea fi mult facilitată dacă nu li s-ar impune un procent cu care să participe la cofinanțarea reabilitării clădirilor monumente istorice, susțin inițiatorii proiectului legislativ aprobat de Senat.
Prin modificarea procentului maximal al cofinanțării, autoritățile locale ar putea stabili programe multianuale și regulamente aferente acestora accesibile unui număr mult mai mare de deținători de clădiri istorice care necesită reabilitări și astfel patrimoniul cultural național al României poate fi îmbogățit cu clădiri restaurate.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus