Europa este, din nou, epicentrul unei pandemii care determină restricții de circulație și îi face pe experții în sănătate să extindă utilizarea vaccinurilor de rapel, potrivit Euractiv și Reuters.
Slovacia, Republica Cehă, Țările de Jos și Ungaria au raportat noi maxime ale infectărilor zilnice.
Numărul noilor cazuri a crescut cu 23% în America în ultima săptămână, mai ales în America de Nord, semn că regiunea s-ar putea confrunta și cu o reapariție a infectărilor.
Boala a cuprins lumea în cei doi ani de când a fost identificată pentru prima dată în centrul Chinei, infectând peste 258 de milioane de oameni și ucigând 5,4 milioane.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), agenția de sănătate publică a UE, a recomandat vaccin rapel pentru toți adulții, cu prioritate pentru cei peste 40 de ani.
Aceasta este o schimbare majoră față de ghidul anterior, care sugera că dozele suplimentare ar trebui luate în considerare pentru persoanele în vârstă, persoanele fragile și cele cu un sistem imunitar slăbit.
„Dovezile disponibile care apar din Israel și Regatul Unit arată o creștere semnificativă a protecției împotriva infecțiilor și a bolilor severe în urma unei doze de rapel la toate grupele de vârstă pe termen scurt”, a declarat ECDC miercuri.
Multe țări din UE au început deja să dea doze de rapel, dar folosesc criterii diferite pentru a le acorda prioritate și intervale diferite între primele injecții și rapeluri.
Șefa ECDC, Andrea Ammon, a spus că rapelurile ar crește protecția împotriva infecțiilor cauzate de scăderea imunității și „ar putea reduce transmiterea în populație și ar putea preveni spitalizări și decese suplimentare”.
Ea a sfătuit țările cu niveluri scăzute de vaccinare să accelereze lansarea și a avertizat cu privire la riscurile ridicate de o nouă creștere a deceselor și a spitalizărilor în Europa în decembrie și ianuarie, dacă măsurile recomandate nu sunt introduse.
Suedia va începe să distribuie treptat doze rapel pentru toți adulții, au declarat oficialii guvernamentali și din domeniul sănătății. Au fost oferite vaccinuri de rapel cu ARNm persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste, cu scopul de a extinde în cele din urmă vaccinurile la alte grupuri.
Slovacia a raportat ieri cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri. Tot ieri guvernul a aprobat o carantină de două săptămâni pentru a reduce cea mai rapidă creștere a infecțiilor din lume.
Restaurantele și magazinele neesențiale se vor închide, iar circulația se va limita la deplasări pentru cumpărături esențiale, serviciu, școală sau vizite medicale.
Austria a fost deja închisă săptămâna aceasta pentru cel puțin 10 zile, devenind primul stat european care reimpune astfel de restricții. De asemenea, va cere ca întreaga populație să fie vaccinată de la 1 februarie, înfuriind pe mulți dintr-o țară în care scepticismul cu privire la restricțiile de stat asupra libertăților individuale este ridicat.
Republica Cehă a raportat cea mai mare creștere zilnică a infectărilor, cu cazuri depășind pentru prima dată 25.000. Guvernul caută să instituie vaccinuri obligatorii pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru unele profesii, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății.
Premierul Andrej Babiš a declarat că vineri cabinetul său va dezbate mai multe măsuri.
Olanda a înregistrat peste 23.700 de infectări cu coronavirus în 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul pandemiei, iar guvernul va anunța vineri noi măsuri.
Ungaria a raportat un record de 12.637 de noi cazuri zilnice de Covid-19.
Guvernul prim-ministrului Viktor Orbán, care se opune închiderii ulterioare de teamă să nu sufoce economia, a lansat o campanie de vaccinare în această săptămână, oferind vaccinuri fără înregistrare prealabilă.
Autoritățile din Rusia, unde decesele zilnice legate de coronavirus sunt aproape de niveluri record, au spus că cercetează rețelele de socializare și site-urile media pentru a găsi oameni care răspândesc afirmații false despre pericolele vaccinării.
Franța va anunța astăzi noi măsuri anti-Covid, în timp ce Italia înăsprește restricțiile pentru persoanele care nu au fost vaccinate, împiedicându-le să meargă la cinematografe, restaurante și evenimente sportive în noile restricții care încep din 6 decembrie.
Portugalia, una dintre cele mai vaccinate țări din lume, va administra injecții de rapel unui sfert din populația sa până la sfârșitul lunii ianuarie. Cazurile au atins ieri un maxim zilnic al ultimelor patru luni. Cu toate acestea, decesele rămân cu mult sub nivelurile din ianuarie, iar rata de infectare este mult mai mică decât în cea mai mare parte a Europei de Vest.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021