Urare Craciun 2024

Un investitor dezvolta parcuri fotovoltaice cu bani de la BERD

Photon Energy NV va dezvolta noi capacități de energie regenerabilă în Ungaria, Polonia și România, proiectele reprezentând primii pași ai companiei pe ultimele două piețe. Investiția totală se ridică la 70 de milioane de euro.

Până la 10 milioane euro vor fi atrași de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin emisiune de obligațiunile corporative fixe negarantate.

Proiectul sprijină compania cehă în eforturile sale de a deveni un producător regional independent de energie, pentru a concura cu succes pe piețele internaționale.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea dezvoltării de proiecte solare în regiunea Europei Centrale și de Est, exclusiv în țările de operare ale BERD.

Această nouă capacitate va contribui la creșterea ponderii producției private și va facilita și mai mult concurența pe piața energetică a țărilor respective.

Trei noi parcuri fotovoltaice, in planul unor investitori straini

În țara noastră Photon Energy NV are în pregătire proiecte în oraşul Făget, satul Colonia Mică, judeţul Timiş, în comuna Sărulești din judeţul Călăraşi și în comuna Tămădău Mare, judeţul Călăraşi .
Proiectul va contribui la atenuarea schimbărilor climatice prin adăugarea de noi capacități solare. Deși este cel mai probabil ca primul proiect care se va concretiza după emiterea obligațiunilor să fie un parc solar de 28,6 MW în Ungaria, evaluarea conservatoare a fost luată în evaluarea țintelor de CO2.

Veniturile băncii de până la 10 milioane de euro sunt de așteptat să corespundă creșterii cu 10 MW a capacității energiei generate solar. Acest plus de 10 MW va genera 12,4 GWh de energie electrică anual, contribuind la 3,96 mii de tone de economii de CO2 anual.

Se preconizează că finanțarea BERD va „închide deficitul de finanțare” în mod eficient.

Implicarea BERD într-o tranzacție pe piața de capital cu obligațiuni oferă confort altor investitori și extinde și mai mult participarea pe piață.

Photon Energy NV este un dezvoltator regional de surse regenerabile cu un portofoliu de operare de 89,3 MW de centrale solare fotovoltaice de dimensiuni mici în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Australia și ambiția de a deveni un producător regional independent de surse regenerabile.

Compania are în pregătire proiecte solare de peste 430 MW în regiunea Europei Centrale și de Est.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus