Pe parcursul executării unui contract de lucrări rețele de apă și canalizare au fost decontate nelegal
lucrări nerealizate, servicii neprestate și dotări inexistente, au fost decontate cheltuieli nereale și supraevaluate, precum și servicii de consultanță neprestate.
Constructorul ar fi majorat nejustificat prețurile de achiziție a materialelor folosite cu adaosuri cuprinse între 124 % și 353%.
Toate acestea au creat un prejudiciu de peste 4,5 milioane lei.
Ca urmare, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
* Boricean Nistor, la data faptei și în prezent primar al comunei Măieruș, județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
* Persoană fizică, administrator al SC Termo Confort SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
* SC Termo Confort SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri de la bugetul de stat în proporție de 85%, ce avea ca obiect „Alimentare cu apă, rețea de canalizare și stație de epurare în localitatea Arini, comuna Măieruș”, în perioada 2010-2012, inculpatul Boricean Nistor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos, prin încălcarea legislației primare, atribuțiile de serviciu ce îi reveneau în domeniul finanțelor publice.
Pe parcursul executării contractului de lucrări încheiat cu SC Termo Confort SRL, ar fi decontat nelegal, printre altele:
* cheltuieli nereale cu organizarea de șantier, respectiv lucrări nerealizate, servicii neprestate și dotări inexistente,
* cheltuieli nereale și supraevaluate, vizând lucrările privind rețeaua de apă și canalizare,
* servicii de consultanță neprestate.
De exemplu, SC Termo Confort SRL ar fi majorat nejustificat preturile de achiziție a materialelor folosite cu adaosuri cuprinse între 124 % și 353%, în condițiile în care, în cazul de față, nu era furnizor de materiale, astfel încât să se justifice adăugarea la prețul de achiziție al acestora a unui adaos comercial.
Prin aceste demersuri, s-ar fi adus un prejudiciu în dauna primăriei comunei Măieruș, județul Brașov, în valoare totală de 4.509.513 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Termo Confort SRL.
În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus, la care se adaugă dobânda legală aferentă, până la data restituirii sale.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți cei trei inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021