Proiectul construirii heliportului medical la Botoșani a depășit cele mai grele obstacole și a intrat în linie dreaptă, primind autorizația de construire.
Termenul angajat de Inspectoratul General de Aviație pentru realizarea heliportului este decembrie 2022.
Acesta este finanțat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Comun 2014-2020 România – Republica Moldova, în cadrul unui proiect derulat pe perioada a 3 ani cu o valoare de peste 10 milioane de euro. Din această sumă, circa 6,43 milioane euro sunt de la Uniunea Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate.
În cadrul proiectului vor fi realizate următoarele obiective, anume:
* 1 poligon de pregătire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenții în situații de urgență
* 7 platforme de aterizare pentru intervenții aeriene, dintre care 3 în România;
* 2 noi puncte SMURD în Republica Moldova;
* 2 Unități de Primiri Urgențe (UPU) în Republica Moldova;
* 1 set de proceduri comune pentru intervenții în situații de urgență;
*Creșterea capacității operaționale în Republica Moldova prin achiziția a 14 autospeciale specifice misiunilor SMURD.
În urma demersului inițiat de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, la jumătatea lunii octombrie, Inspectoratul General de Aviație a făcut public stadiul proiectului transfrontalier.
Astfel, potrivit răspunsului remis CJ Botoșani, s-a obținut autorizația de construire a heliportului lângă sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani, în baza protocolului semnat între Sucursala de Căi Ferate „CFR” SA Iași și Inspectoratul General de Aviație.
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a declarat: „La finalul mandatului meu de senator, am lăsat lucrurile într-o fază avansată și înțeleg, din răspunsul Inspectoratului General de Aviație, că acum se realizează proiectul tehnic și a detaliilor de execuție”.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021