În ultima perioadă modelul hibrid de lucru, preponderent de acasă, a condus la creșterea sectorului rezidențial, concentrat pe case în afara Bucureștiului, zona de nord fiind cea mai căutată, precum Corbeanca, Snagov, Balotești, Otopeni.
Această mobilitate crescută de cumpărare pe segmentul de case, reprezintă o reacție a lockdown-ului. Oamenii care aveau o viață activă s-au orientat către achiziția de case, pentru a nu resimți restricțiile atât de mult, cât și pentru o siguranța mai mare. Solicitările de locuinte mixte – birou și zona de locuit, au reprezentat peste 60% în ultimul an, iar acest trend va rămâne valabil și în următorii ani.
Dezvoltatorii de case s-au adapat din mers la acest nou trend, cu tot mai multe ansambluri imobiliare, oferind confortul unei comunități: acces securizat, mai multe spații verzi, locuri de joacă și de socializare special amenajate în cadrul ansamblurilor.
O schimbare majoră în piață a apărut și pe segmentul închirierilor de apartamente care a scăzut foarte mult comparativ cu alți ani, cauza principală fiind închiderea activităților educaționale și conexe, dar și posibilitatea de a lucra de acasă. În acest context, era de așteptat ca segmentul vânzărilor de case, să crească constant.
Până în 2020 piața era în echilibru – închiriere vs. cumpărare. Ponderea cea mai mare pe piața de închiriere era reprezentată de garsoniere, urmată de apartamentele cu 2 camere. Un fenomen care a condus la dezechilibrul pieței este datorat și de faptul că apartamentele care se închiriau în regim hotelier s-au mutat în piața liberă, generând o supra ofertă de apartamente de închiriat.
“Piața de închirieri își va reveni pe măsură ce va crește imunizarea populației și afluxul turiștilor străini va reveni la nivelul anilor anteriori, însă trendul pieței de închiriere va avea o tendință usor descendentă.
Această tendință (de scădere) se observă de mai mulți ani, pe fondul livrării pe piață a mai multor unități locative noi, atât pe segmentul mediu, cât și pe segmentul superior, determinând o repoziționare a investitorilor, aceștia fiind mai prudenți în luarea unor decizii de achiziție sau amânând această decizie. Doar anumite segmente, din zonele centrale și de nord vor mai fi la fel de profitabile. Acum, a devenit mult mai rentabilă cumpărarea proprietății decât închirierea (pe termen lung), deoarece oferta de creditare este mult mai accesibilă, iar programele susținute de Guvern, ca de exemplu Prima Casa, se deruleaza în continuare“, a spus Sorin Lăcustă – Manager Residencial Department, în cadrul Romtor Real Estate.
În cadrul Romtor Real Estate, fiecare client beneficiază de consultanța experților pentru a identifica cea mai bună soluție pentru aceștia. Un consultant imobiliar cunoaște cel mai bine piața și oferă celor ce vor să cumpere sau să închirieze timpul, cunoștințele acestuia, dar și filtrează opțiunile din piață pentru ca întregul proces să devină eficient.
Compania Romtor Real Estate este prezentă pe piață de peste 8 ani, fiind specializată în operațiuni imobiliare B2B, cât și B2C, axându-se pe achiziții, tranzacții și evaluări ANEVAR.