Demiterea Guvernului Cîțu printr-o moțiune de cenzură, votată de un număr recod de parlamentari, are drept cauză inițială programul de investiții publice Anghel Saligny.
Florin Cîțu a inițiat acest program cu o alocare de 50 miliarde de lei destinat investițiilor locale.
Cu un număr mult mai mic de primari în teritoriu, USR PLUS s-a împotrivit, considerând că programul Anghel Saligny este ”un PNDL 3, un mare jaf național, 50 de miliarde de lei pentru baroni”.
1 septembrie – Florin Cîțu introduce pe ordinea de zi suplimentară a Guvernului aprobarea programului Anghel Saligny.
Reprezentanții USR spun că, deși nu avea avizele necesare de la Ministerul Transporturilor și Ministerul Justiției (aviz obligatoriu), premierul forțează trecea OUG-ului. În seara aceliași zile, ministrul Justiției, Stelian Ion, este demis și, astfel, se declașează criza politică declanșată.
USR PLUS solicită PNL numirea unui nou premier, dar PNL refuză.
Vineri, 3 septembrie- USR PLUS anunță depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva lui Florin Cîțu.
PSD depune, de asemenea, o moțiune, care ajunge la vot.
USR PLUS anunță că votează prima moțiune ajunsă la votul final.
Marți, 5 octombrie, moțiunea este adoptată, iar Florin Cîțu este demis.
Ce urmează?
Reprezentanții USR consideră că PNL are astăzi două variante: fie USR, fie USL.
Singura opțiune pentru USR PLUS este refacerea cât mai rapidă a coaliției de guvernare alături de PNL și UDMR, ”însă cu un premier responsabil și matur, care să își asume un calendar de reforme și respectarea protocolului semnat cu USR PLUS”.
În cazul în care PNL nu propune un nou premier, USR PLUS va propune varianta Dacian Cioloș – prim-ministru.
Dacă PNL refuză numirea unui nou premier și semnarea unui calendar de reforme, asta înseamnă guvern minoritar alături de PSD și AUR. În acest caz, USR PLUS va intra oficial în opoziție în următorii trei ani și va pregăti câștigarea alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2024, au mai arătat reprezentanții USR.
Soarta programului Anghel Saligny – așteptat cu mult interes de autoritățile locale și de o mulțime de firme de prestări servicii și execuție lucrări, de furnizori – a devenit incertă.